Υπηρεσίες Σπουδών  /  

Χρηματοδότηση Σπουδών  /  

Τραπεζικά Προϊόντα & Υπηρεσίες για φοιτητές

Χρηματοδοτώντας τις σπουδές: τι γίνεται αν η υποτροφία δεν αρκεί

Χρηματική υποστήριξη δίνεται συχνά από τα Πανεπιστήμια, τις Σχολές Διοίκησης και τους ανεξάρτητους οργανισμούς, αλλά τι γίνεται όταν ακόμα και οι ενισχύσεις τέτοιου είδους δεν είναι από μόνες τους αρκετές και χρειάζεστε περισσότερα χρήματα προκειμένου να υποστηρίξετε τον τρόπο ζωής που θέλετε; Μην ανησυχείτε, υπάρχουν πάντα τρόποι να εξασφαλίσετε περισσότερα από τη σχολή σας - ή τον τόπο σπουδών σας.

Σύμφωνα με την έρευνα υποψηφίων του TopMBA για το 2009, το σύνολο των Ελλήνων σπουδαστών βασίζεται σε χρήματα από την οικογένειά τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους. Αργά αλλά σταθερά αυτή η πρακτική αρχίζει να υποχωρεί καθώς οι νέες γενιές ψάχνουν για εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Η Zoya Zaitseva από το QS Grad School Tour εξερευνά τις εναλλακτικές.

Διδασκαλία και Έρευνα
Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προσφέρουν τη δυνατότητα στους φοιτητές είτε της ωρομίσθιας διδασκαλίας είτε της συμμετοχής σε έρευνα.  Οι διδακτορικοί φοιτητές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες όσον αφορά στο τελευταίο, μιας και η ζήτηση για ερευνητικό προσωπικό συχνά περιορίζεται σε ερευνητικούς φοιτητές ή σε άτομα που είναι ήδη εξοικοιωμένα με το πανεπιστήμιο. Σημαντική είναι βεβαίως και η γνώση του αντικειμένου. Και το αποτέλεσμα αυτού είναι πως εάν σκοπεύετε να αλλάξετε κατεύθυνση καριέρας και να εστιάσετε σε κάτι εντελώς διαφορετικό από το αντικείμενο στο οποίο έχετε ήδη βασίσει πιθανές προηγούμενες σπουδές, ίσως να είναι δύσκολο να επιλέξουν εσάς για τη δουλειά. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες θέσεις εργασίας σε ένα πανεπιστήμιο –γραμματέας, βιβλιοθηκάριος, βοηθός μάρκετινγκ, τεχνική υποστήριξη κλπ. Το εισόδημα που θα αποσπάσετε από αυτές τις δουλειές μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως υψηλό αλλά προσφέρει σε κάποιον τη δυνατότητα να κερδίσει χρήματα ενώ παράλληλα γνωρίζεται καλύτερα με τους καθηγητές του και με το υπόλοιπο προσωπικό του πανεπιστημίου.

Μερική Απασχόληση
Χώρες οι οποίες θέλουν να προσελκύσουν τους καλύτερους φοιτητές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να τους προσφέρουν πολλούς και διάφορους τρόπους παραγωγής εισοδήματος. Ειδικότερα για τις χώρες στις οποίες απαιτείται ειδική βίζα εισόδου, αυστηροί περιορισμοί συχνά επεκτείνονται και στον τομέα της εργασίας όμως στην πλειονότητά τους οι χώρες αυτές συνήθως επιτρέπουν στους φοιτητές να αναλάβουν θέσεις μερικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας τη φοιτητική τους βίζα. Για παράδειγμα τόσο η αγγλική όσο και η αυστραλιανή κυβέρνηση προωθούν τώρα την ενεργό συμμετοχή των διεθνών φοιτητών στην αγορά εργασίας μερικής απασχόλησης αμβλύνοντας τα πρότερα δρακόντια μέτρα σε σχέση με το ποιος είχε δικαίωμα απασχόλησης και για πόσον καιρό. Και οι δύο χώρες επιτρέπουν πλέον στους φοιτητές να εργάζονται έως και 20 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των τετραμήνων ενώ εργασία πλήρους απασχόλησης επιτρέπεται κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η εργασία των φοιτητών μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε σχεδόν απασχόληση, από τη θέση του διανομέα φυλλαδίων μέχρι εκείνη του βοηθού μάρκετινγκ.

Η προσφάτως αναθεωρημένη νομοθεσία για τη βίζα περιλαμβάνει ένα ειδικό πλαίσιο για τους ιδιαίτερα εξειδικευμένους μεταπτυχιακούς εργαζόμενους (Πρωτοβάθμια Μεταπτυχιακή Εργασία). Το πλαίσιο αυτό είναι ανοιχτό για τους φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) των βρεταννικών πανεπιστημίων. Πολίτες εντός της ΕΟΖ δικαιούνται ούτως ή άλλως να εργαστούν σε οποιοδήποτε τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Δάνειο
Τα τελευταία χρόνια  αρκετές εθνικές και διεθνείς τράπεζες έχουν αναγνωρίσει την αυξανόμενη σημασία των διεθνών σπουδών και έχουν εντοπίσει σε αυτήν την τάση την προοπτική ενός νέου πελατολογίου. Μία απλή έρευνα στο ίντερνετ θα αποκαλύψει ένα απίστευτο πλήθος εμπορικών οργανισμών που προσφέρουν πλαίσια στήριξης, συχνά μάλιστα με διαφορετικά πακέτα ενδιαφέροντος αναλόγως το αν ο φοιτητής είναι μεταπτυχιακός ή διδακτορικός.  Το διαθέσιμο ποσόν δανεισμού διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα όπως επίσης διαφέρουν οι διαδικασίες αίτησης και οι όροι των δανείων αλλά οι διεθνείς φοιτητές στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς αυτήν την ευκαιρία χρηματοδότησης μέρους ή όλου του φάσματος των σπουδών τους. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να εφιστήσουμε την προσοχή σας στο εξής... όπως με όλα τα δάνεια, διαβάστε τα ψιλά γράμματα όταν υπογράφετε το συμβόλαιο!

Η «συμμαχία» με τις τράπεζες

Πολλές τράπεζες έχουν δημιουργήσει διάφορες σειρές προϊόντων για να καλύψουν τόσο τις τρέχουσες ανάγκες όσο και τις ανάγκες που αφορούν τις σπουδές και την επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών.

Πιο συγκεκριμένα προσφέρονται:

 • Ευέλικτοι λογαριασμοί καταθέσεων
 • Χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες
 • Δάνεια με προνομιακούς όρους
 • Δάνεια βασικών και μεταπτυχιακών σπουδών κ.ά.

Τα κριτήρια τώρα για τη λήψη δανείου σπουδών είναι, μεταξύ άλλων:

 • Τα επιτόκια
 • Οι δαπάνες της έγκρισης δανείου
 • Η ευελιξία, δηλαδή η παροχή εναλλακτικών δυνατοτήτων αναφορικά με το ύψος, τη διάρκεια του δανείου, τους τρόπους αποπληρωμής δόσεων κ.ά.
 • Η δυνατότητα παροχής πιστωτικής κάρτας καθώς και
 • Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών

Φοιτητικά Δάνεια

Τα δάνεια προς μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα κλασικά καταναλωτικά δάνεια.  Παρόλα αυτά, προσφέρονται με προνομιακή τιμολόγηση από τις τράπεζες: περίπου 2-3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα αντίστοιχα καταναλωτικά δάνεια, ενώ ακόμα οι τράπεζες παρέχουν δωρεάν πιστωτικές κάρτες, δωρεάν ασφάλιση, χαμηλές τιμές για την αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, δυνατότητα υπεραναλήψεων κ.α. Πιο συγκεκριμένα προσφέρονται:

 • ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σπουδάζω

Η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει τον προνομιακό σπουδαστικό λογαριασμό «Σπουδάζω» και παράλληλα το προσωπικό δάνειο «Σπουδάζω». Το χορηγούμενο ποσό ξεκινά από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 25.000 ευρώ ανά φοιτητή ενώ ο χρόνος αποπληρωμής είναι από 18 μήνες μέχρι 84 μήνες. Για τη χορήγηση του δανείου απαιτούνται: Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο, τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα, για τους μισθωτούς, πρόσφατο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας (και βεβαίωση ετών απασχόλησης από τον εργοδότη), αποδεικτικό σπουδών. Δικαιούχοι είναι φοιτητές (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ισότιμα ιδρύματα εξωτερικού) και σπουδαστές (, κέντρων ελευθέρων σπουδών, ιδιωτικών σχολών, ωδείων κ.ά.), ανεξαρτήτως ηλικίας.

 • ΕUROBANK EFG: Ευέλικτη Γραμμή

Η Eurobank προσφέρει στους φοιτητές, τη δυνατότητα χρηματοδότησης των σπουδών τους, μέσω του προγράμματος Ευέλικτη Γραμμή. Πρόκειται για δάνειο με τακτή λήξη και χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 84 μήνες. Η συγκεκριμένη μορφή χρηματοδότησης δίνει τη δυνατότητα, σε έκτακτες περιπτώσεις, να μειώνεται το ποσό της δόσης μέχρι και στο μισό ή ακόμα και να παραλείπεται. Επιπλέον η συνολική διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να επιμηκυνθεί, εφόσον οι τρέχουσες ανάγκες του φοιτητή το απαιτούν. Το ποσό του δανείου ξεκινά από τα 1.000 ευρώ.

 • ALPHA BANK: 1-2-3 Σειρά Νέων

Στο πλαίσιο της σειράς νέων που έχει δημιουργήσει η Alpha Bank για μαθητές και νέους προσφέρει Δάνειο Φοιτητικών και Μεταπτυχιακών Εξόδων. Το δάνειο προσφέρεται με προνομιακό επιτόκιο, σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του για την κάλυψη διδάκτρων, οικιακού εξοπλισμού και άλλων αναγκών των φοιτητών. Το ποσό του δανείου ξεκινά από 1.500 ευρώ και φτάνει τα 25.000 ευρώ, η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τους 96 μήνες ενώ παρέχεται δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες, κατά την οποία ο φοιτητής επιβαρύνεται μόνο τους τόκους. Σε περίπτωση που γίνει πρόωρη αποπληρωμή του δανείου δεν υπάρχει καμία πρόσθετη επιβάρυνση.

 • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: University Visa

Ο όμιλος Πειραιώς προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών σχεδιασμένη αποκλειστικά για φοιτητές. Μεταξύ αυτών προσφέρει την πιστωτική κάρτα University Visa καθώς επίσης και τη δυνατότητα άμεσης αποστολής και παραλαβής μετρητών, χωρίς κάρτα, από τα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς.

 • ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Συνεπώς

Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει το κλασικό πρόγραμμα Συνεπώς, σε φοιτητές με πολύ καλύτερους όρους. Παρέχεται δυνατότητα περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων έως 12 μήνες ενώ το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί στο μισό με προϋπόθεση τη συνεπή εξυπηρέτηση του δανείου. Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει τα 30.000 ευρώ, χωρίς προσκόμιση παραστατικών αγοράς, ενώ ο χρόνος εξόφλησης μπορεί να φτάσει τους 72 μήνες.

 • MARFIN EGNATIA BANK: COOL VISA Electron

Η πιστωτική κάρτα COOL VISA Electron απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολών που φοιτούν στην Ελλάδα και προσφέρεται με προνομιακούς όρους. Η απόκτηση της κάρτας είναι πολύ εύκολη καθώς απαιτείται μόνο φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας και της φοιτητικής ταυτότητας ή βεβαίωσης σπουδών ή φοιτητικού πάσου.

 • ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΑΘΗΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ

Η ΑΤΕ Bank έχει δημιουργήσει ένα ειδικό δάνειο για σπουδαστές για την κάλυψη διάφορων εξόδων όπως δίδακτρα, ενοίκιο, αγορά επίπλων και εξοπλισμού εγκατάστασης, αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.α. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 1.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 150.000 ευρώ. Η πληρωμή του δανείου γίνεται με μηνιαίες δόσεις και προσφέρεται περίοδος χάριτος μέχρι και 6 μήνες. Η διάρκεια αποπληρωμής για δάνεια ύψους μέχρι 30.000 ευρώ είναι μέχρι και 84 μήνες και για δάνεια ύψους άνω των 30.000 ευρώ μέχρι και 120 μήνες. Ταυτόχρονα με το δάνειο προσφέρεται και η δυνατότητα έκδοσης πιστωτικής κάρτας Visa της ATEbank, με δωρεάν συνδρομή για όλη τη διάρκεια των σπουδών.

 • HSBC: U Start!

Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που είναι σχεδιασμένο για όσους έχουν αποφασίσει να σπουδάσουν στην Βρετανία. Με το φοιτητικό δάνειο της HSBC ο φοιτητής μπορεί να καλύψει τα έξοδα για δίδακτρα, βασικών ή μεταπτυχιακών σπουδών, δαπανών διαβίωσης κ.α. Για δάνειο βασικών σπουδών (3 έτη) το ποσό του δανείου μπορεί να φτάσει τα 30.000 ευρώ ενώ για μεταπτυχιακό το ποσό του δανείου φτάνει τα 25.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου (κάθε ετήσιας εκταμίευσης) φτάνει έως 3 χρόνια.

 • GENIKI BANK: G-club

Το GENIKI Νέων είναι ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που χορηγείται απευθείας στο φοιτητή για την κάλυψης αναγκών όπως δίδακτρα, ενοίκιο, αγορά οικιακού εξοπλισμού, P.C. κ.λ.π. σχεδιασμένο με τους καλύτερους όρους. Το ποσό του δανείου ξεκινά από 1.500 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 15.000 ευρώ ενώ η διάρκεια του δανείου φτάνει έως και τα 8 χρόνια.

 • MILLENNIUM BANK

To φοιτητικό δάνειο της Millennium Bank δημιουργήθηκε ειδικά για όσους σπουδάζουν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και επιλεγμένα κολέγια (τουλάχιστον 3ετούς φοίτησης) ή συνεχίζουν τις σπουδές τους για κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο. Απευθύνεται και σε φοιτητές πανεπιστημίων του εξωτερικού (τουλάχιστον 3ετούς φοίτησης), καθώς επίσης και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το ποσό του δανείου ξεκινά από τα 1.000 ευρώ ενώ η διάρκεια αποπληρωμής του ξεκινά από 6 και φτάνει έως 84 μήνες.

Follow us:

Look4Studies.com on Facebook Look4Studies.com on Twitter Look4Studies.com on Google+ Look4Studies.com on LinkedIn Look4Studies.com on Pinterest Look4Studies.com on Instagram

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική