Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Θετικές Επιστήμες: Προοπτικές και Εναλλακτικές

Θετικές Επιστήμες: Προοπτικές και Εναλλακτικές

Οι θετικές επιστήμες, όπως τα μαθηματικά και η φυσική αποτελούν τη βάση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου και συμβάλουν στην βελτίωση του τρόπου ζωής του. 

Ο απόφοιτος των τμημάτων των θετικών επιστημών δεν έχει ως μοναδική προοπτική την απορρόφηση του στον κλάδο της εκπαίδευσης αλλά ανοίγονται μπροστά του προοπτικές για επαγγελματική εξέλιξη σε κλάδους όπως η μηχανολογία, η πληροφορική, η νανοτεχνολογία, η βιοπληροφορική, η ιατρική ρομποτική, η βιοτεχνολογία και πολλούς  άλλους.

Τα καθαρόαιμα τμήματα, όπως βιολογία, χημεία και γεωπονία ανοίγουν στους αποφοίτους τους μια ευρεία ομπρέλα επαγγελματικών επιλογών στους τομείς των τροφίμων, φαρμάκων, περιβάλλοντος, γεωργίας, ενέργειας, υγείας κ.α. 

Το μαθηματικό τμήμα, παρά τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, δεν προετοιμάζει τους αποφοίτους του μόνο για να γίνουν καλοί καθηγητές μαθηματικών αλλά διαμορφώνει άριστους επαγγελματίες με βαθιά γνώση στα νούμερα. Ο στατιστικός, ο οικονομικός αναλυτής, ο λογιστής, ο φοροτεχνικός, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ο ασφαλιστής, ο αναλογιστής, ο προγραμματιστής, ο μετεωρολόγος, ο αστρονόμος είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα επαγγελματιών που προέρχονται από το μαθηματικό τμήμα.

Ο απόφοιτος του φυσικού τμήματος, εκτός από καθηγητής μπορεί να εξειδικευτεί και να εργαστεί ως αστροφυσικός, αστρονόμος, πυρηνικός φυσικός, δηλαδή να ασχοληθεί με την παραγωγή ενέργειας ή ραδιενέργειας, ως φυσικός στερεάς κατάστασης, με ό,τι δηλαδή έχει να κάνει με την ύλη, όπως κατασκευή υπολογιστών, ημιαγωγών και μονωτών, ως ηλεκτρονικός, - ραδιοηλεκτρολόγος, σε ό,τι έχει να κάνει με οπτικές ίνες, κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρονικά όργανα πλοίου, ηλεκτρολογικά κυκλώματα, ιατρικά όργανα ακόμη και ήχο. 

Η φυσική, αποτελεί την βάση για την ηλεκτρονική, τη θερμοδυναμική, τη μηχανολογία, τα λέιζερ, τις τηλεπικοινωνίες, τα πολυμερή κλπ. Περιβάλλον, υλικά, ακτινοφυσική, laser, αυτοματισμός είναι κάποιοι ακόμη κλάδοι όπου ένας φυσικός επιστήμονας είναι απαραίτητος.  

Οι πολυτεχνικές σχολές, αποτελούν τα τμήματα όπου επίσης έχουμε την εφαρμογή των θετικών επιστημών αλλά αυτό που κυρίως τα κάνει περιζήτητα και δημοφιλή είναι τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν στους αποφοίτους τους. Οι μηχανικοί, ανάλογα με την εξειδίκευση τους, μπορούν να εργαστούν σε τομείς όπως οι κατασκευές, η ναυπηγική, η βιομηχανία, η ενέργεια, η ιατρική, οι συγκοινωνίες, η γεωργία καθώς και σε πολλούς ακόμα. 

Ο νέος που αγαπάει τις θετικές επιστήμες έχει μπροστά του μια πληθώρα επιλογών και ειδικοτήτων. Η εξειδίκευση δίνει τη δυνατότητα στον απόφοιτο των Θετικών Σχολών να ενώσει και να συνδυάσει τις επιμέρους επιστήμες. 

Με την λογική της αρμονικής συνεργασίας και της ένωσης  των επιστημών προκύπτει η βιοτεχνολογία, η ακτινοφυσική στο χώρο της υγείας, η βιοχημεία, οι νευροεπιστήμες, η νανοτεχνολογία, η πράσινη τεχνολογία, η μηχατρονική, η βιοπληροφορική και άλλες.

Διεπιστημονικότητα, συνεργασία και καινοτομία αποτελούν τρεις λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν συνολικά την ερευνητική προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας και θα ανοίξουν τον δρόμο για  νέες εξελίξεις και ειδικότητες.

Της Κατιάνας Ευσταθίου
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ΜSc, Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

Προγράμματα Σπουδών στις Θετικές Επιστήμες >

Αν βρίσκετε αυτό το άρθρο χρήσιμο μπορείτε να πατήσετε like ή να το μοιραστείτε στα social media σας τώρα!

Bookmark and Share


Follow us:

Look4Studies.com on Facebook Look4Studies.com on Twitter Look4Studies.com on Google+ Look4Studies.com on LinkedIn Look4Studies.com on Pinterest Look4Studies.com on Instagram

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική