Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Η Δρ. Βενετία Κουσία απαντά στις 15 ερωτήσεις του Look4Studies

Η Δρ. Βενετία Κουσία απαντά στις 15 ερωτήσεις του Look4Studies

Η Δρ. Βενετία Κουσία, Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, απαντά στις ερωτήσεις του Look4Studies.com

ίμαι από τους τυχερούς που δεν επηρεάστηκαν κι επέλεξαν με την καρδιά αυτό που τους ταίριαζε. Κι έτσι το πάθος δεν έγινε δουλεία αλλά απασχόληση."


Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο;

Νομίζω ότι το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να μπορώ να έχω την ελευθερία της επιλογής. Όνειρο δύσκολο αλλά όχι άπιαστο με τεράστια ανταποδοτικότητα μ' εκείνα που δεν αγοράζονται.

Αν ξεκινούσατε σήμερα τη σταδιοδρομία σας, θα κάνατε άλλες επιλογές;

Όχι, είμαι από τους τυχερούς που δεν επηρεάστηκαν κι επέλεξαν με την καρδιά αυτό που τους ταίριαζε. Κι έτσι το πάθος δεν έγινε δουλεία αλλά απασχόληση.

Αν συναντούσατε το νεότερο εαυτό σας (όταν ήσασταν 20 χρονών) ποια συμβουλή θα του δίνατε;

Θα ήθελα να έχω περισσότερη ισορροπία δηλαδή να μπορώ κάποιες φορές να μετριάσω την ταχύτητα και να αισθανθώ την κάθε στιγμή ευτυχίας περισσότερο. Η ζωή δεν είναι αγώνας, ούτε ευθεία γραμμή. Η ζωή είναι μια ανεξιχνίαστη διαδρομή που πρέπει να είμαστε σε θέση να την ιχνηλατήσουμε και να την νιώσουμε πραγματικά ώστε να απολαύσουμε. 

Αν είχατε τη δύναμη να αλλάξετε κάτι στο παρελθόν, τι θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα να έχω μεγαλώσει σε μια λιγότερο υποκριτική και επικριτική κοινωνία. Σε μια Ελλάδα που να μην πληγώνει τα παιδιά της και ιδίως τα άριστα.

Ποιες ήταν οι σπουδές σας;

Προπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ειδίκευση το Marketing) από το Deree College τη χρυσή δεκαετία του '80. Στη συνέχεια Μ.Phil στο Αγροτικό Marketing και συγκεκριμένα "Ανάλυση της Αγοράς του Πορτοκαλιού" την εποχή της Πρώτης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο του Newcastle Upon Tyne. Στη συνέχεια Ph.D στο στρατηγικό σχεδιασμό υπηρεσιών σε μια εποχή που το marketing υπηρεσιών προσπαθούσε να διαχωριστεί από αυτό των προϊόντων και μάλιστα σε έναν κλάδο τον τραπεζικό που επιεικώς το αγνοούσε. Με λίγα λόγια πρωτοποριακά θέματα με κοινή συνισταμένη τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό (συμπεριφορά καταναλωτή, τμηματοποίηση αγοράς, επιλογής στρατηγικών αποφάσεων, κλπ).

Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σας μέχρι σήμερα;

Μπορώ να κάνω ακόμη όνειρα για το αύριο και να ελπίζω ότι θα τα πραγματοποιήσω στηριζόμενη στις επιτυχίες και στα μαθήματα μέχρι σήμερα.

Πώς αντιμετωπίζετε τις νέες προκλήσεις;

Οι προκλήσεις ποτέ δεν σου λένε αν θα εξελιχθούν σε πρόβλημα ή σε επιτυχία. Κάθε τι καινούργιο το παρατηρώ για να κατανοήσω τα λιγότερο προφανή, αποδέχομαι αυτά που δεν μπορώ να αλλάξω και προσαρμόζομαι ανάλογα με ταχύτητα, διατηρώ τεντωμένες τις κεραίες μου για να αφουγκράζομαι και τις σιωπές, μένω προσηλωμένη στις αξίες μου, βαδίζω με θάρρος και πίστη στον εαυτό μου. Δεν ξεχνώ τη δύναμη της συνεργασίας "επί ίσοις όροις".

Τι σας θυμώνει;

Η βλακεία που έχει και άποψη.

Τι σας κάνει να γελάτε;

Όταν έχω γύρω μου ανθρώπους που με αγαπάνε γι' αυτό που είμαι πάντα γελαστή. Πάντα υπάρχει λόγος να βλέπεις την χαρούμενη πλευρά των πραγμάτων χωρίς να είσαι χαζοχαρούμενος. Είναι επιλογή. 

Ποιο γεγονός άλλαξε κορυφαία τη ζωή σας;

Η διαπίστωση ότι ο φόβος που ακινητοποιεί είναι στο κεφάλι μας. Φοβόμαστε συνήθως κάτι που δεν έχουμε ζήσει, άρα ο "τολμών νικά!"

Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε αμήχανα;

Αμήχανη στέκομαι μπροστά στους ανθρώπους που ξεπερνούν τα όρια. Όποια κι αν είναι αυτά.

Ποιες δραστηριότητες σας ενθουσιάζουν;

Ταξίδια για να γνωρίζω κουλτούρες και πολιτισμούς, εκδρομές και αθλητικές δραστηριότητες στη φύση, πνευματώδεις συζητήσεις, να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να αποτυπώνω στιγμές στο φακό μου....

Ποιες προσωπικές σας συνήθειες σας έχουν βγει σε καλό;

Η μαχητικότητα του χαρακτήρα μου, η δύναμη ψυχής που μας χαρίζει ο Θεός, η αυτό-πειθαρχία και η ταπεινότητα που μας εμφύσησε η μητέρα μου, η γενναιοδωρία που κληρονόμησα από τον πατέρα μου.

Τι σας παθιάζει στη ζωή;

Η ίδια η ζωή είναι γεμάτη ξεκινήματα και δράση. Κάθε μέρα δεν προλαβαίνω να κάνω όλα όσα θέλω. Βλέπετε ακόμη βρίσκομαι στην ηλικία των 20.... 

Ποιος σας εμπνέει και γιατί;

Η ομορφιά της φύσης, η παιδική αθωότητα, τα χίλια πρόσωπα της θάλασσας, οι άνθρωποι που παλεύουν κι έχουν μεράκι, οι ανεπιτήδευτοι, τα μάτια όταν σπινθηροβολούν.... 

CV | Δρ. Βενετία Κουσία

Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Στη μακρόχρονη επαγγελματική της πορεία, η Δρ. Βενετία Κουσία έχει διοικήσει πολυεθνικές και Ελληνικές εταιρείες, χαράζοντας επιτυχημένες στρατηγικές σε συνθήκες πολυσύνθετων προκλήσεων. Έχει μακρά εμπειρία στην οργάνωση νεοσύστατων επιχειρήσεων, καθώς και την ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση και ανάπτυξη εταιρειών σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας.

Τα τελευταία 14 χρόνια ως Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup έχει επιτύχει να εδραιώσει την φήμη της εταιρείας στην Ελλάδα αναδεικνύοντας την σε ιδιαίτερα σημαντικό συνεργάτη για εξέχουσες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς σε θέματα απασχόλησης.

Ως μέλος του κοινωνικού διαλόγου για την απασχόληση σε εθνικό επίπεδο (ΕΝΙΔΕΑ, Ψηφιακή Συμμαχία για την Γυναικεία Απασχόληση) και διεθνές επίπεδο (DG Employment, ILO, CIETT), αλλά και μέσα από την ενεργή συμμετοχή της σε κορυφαίους οργανισμούς (Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο, ΕΑΣΕ, ΕΕΔΕ), αναπτύσσει νέα εργαλεία και υλοποιεί πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς εργασίας.

Πιστεύει στη δύναμη του παραδείγματος, στην κοινωνική προσφορά, στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο χτίσιμο υγειών θεσμών και στη δύναμη της ομάδας, αφιερώνοντας τον προσωπικό της χρόνο σε δράσεις που βοηθούν τα άτομα να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, ξεπερνώντας αποκλεισμούς και διακρίσεις λόγω φύλου, ηλικίας ή άλλων παραγόντων.

Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και Μεταπτυχιακού Τίτλου στο Αγροτικό Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο του Newcastle Upon Tyne της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Δείτε προγράμματα σπουδών στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Marketing

Bookmark and Share


Follow us:

Look4Studies.com on Facebook Look4Studies.com on Twitter Look4Studies.com on Google+ Look4Studies.com on LinkedIn Look4Studies.com on Pinterest Look4Studies.com on Instagram

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική