Υπηρεσίες Σπουδών  /  

Ξένες Γλώσσες  /  

Ξένες Γλώσσες

 

Απαραίτητο προσόν στο σημερινό απαιτητικό περιβάλλον εργασίας


Ξένες Γλώσσες
Πριν από μία δεκαπενταετία, σε μια τυπική αγγελία τα ζητούμενα προσόντα από τους υποψηφίους εργαζομένους ήταν το απολυτήριο λυκείου, το πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (ανάλογα με τη θέση) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η γνώση μιας ξένης γλώσσας. Πέντε χρόνια μετά, το πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ έγινε σχεδόν απαραίτητο, η γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας υποχρεωτική, ενώ άρχισε να εμφανίζεται ως επιθυμητό προσόν η χρήση υπολογιστών.


Εδώ και μια οκταετία περίπου το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων που στέλνουν βιογραφικό για οποιαδήποτε θέση διαθέτουν τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά:
1) Πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
2) Πολύ καλή γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.
3) Πολύ καλή γνώση υπολογιστών (όχι μόνο απλή χρήση κειμενογράφου word, αλλά και χρήση του Internet, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων λειτουργιών - η πιστοποίηση για υπολογιστές πλέον θεωρείται απαραίτητη).
4) Μεταπτυχιακό (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των υποψηφίων).

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά καταλαβαίνουμε ότι, στην πλέον ανταγωνιστική αγορά εργασίας της σημερινής εποχής, η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί απαραίτητο προσόν για κάποιον που επιθυμεί να ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό. Πέρα, όμως, από την ένταξη, οι ξένες γλώσσες, είναι απαραίτητο προσόν για να μπορέσει κάποιος να αντεπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις οποιουδήποτε εργασιακού περιβάλλοντος.

Παγκόσμια αγορά


Η αγορά εργασίας ανοίγεται όλο και πιο πολύ στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά και οι συνεργασίες με χώρες του εξωτερικού κρίνονται πολλές φορές απαραίτητες για την ολοκλήρωση ενός έργου. Για τον λόγο αυτόν είναι πολύ σημαντικό για έναν εργαζόμενο να έχει επάρκεια ξένων γλωσσών.

Πολλοί οικονομικοί, και όχι μόνο, όροι χρησιμοποιούνται σε διεθνές επίπεδο και δεν είναι εφικτό για κάποιον εργαζόμενο, κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων, να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του χωρίς τη γνώση ξένων γλωσσών. Πάρα πολλές από τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και στις οποίες ανατρέχουμε είναι στα αγγλικά. Η διάδοση του Internet και η ευκολία πρόσβασης στην πληροφορία που προσφέρει φέρνουν τις ξένες ιστοσελίδες στην πόρτα μας (ή, πιο σωστά, στην οθόνη μας). Οι πολυεθνικές εταιρίες είναι πολύ καλοί υποψήφιοι εργοδότες, καθώς προσφέρουν πολλές νέες θέσεις εργασίας με καλές προοπτικές. Αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις παρατηρείται μεγάλη εξωστρέφεια προς παράγοντες του εξωτερικού προκειμένου να αναπτυχθούν και να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Όλα τα παραπάνω τοποθετούν τον σημερινό εργαζόμενο σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει με όπλο τη γνώση ξένων γλωσσών.

Μη συνηθισμένες γλώσσες


Ένα πολύ καλό και ανταγωνιστικό προσόν στην αγορά εργασίας θεωρείται η γνώση «μη συνηθισμένων γλωσσών», όπως για παράδειγμα τα κινεζικά, ισπανικά, ρουμανικά κ.ά.

Ειδικά η κινεζική αγορά είναι μια αγορά που κινείται πολύ γρήγορα εκτός των συνόρων της και η γνώση της κινεζικής γλώσσας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προσόν για έναν υποψήφιο. Επίσης, τα γερμανικά είναι πλέον η δεύτερη σε ζήτηση γλώσσα στη χώρα μας και όχι τα γαλλικά, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. 

Δημόσιος τομέας


Η γνώση ξένων γλωσσών δεν αποτελεί απαραίτητο προσόν μόνο για τον ιδιωτικό, αλλά και για τον δημόσιο τομέα. Οι ξένες γλώσσες μοριοδοτούνται γενναία από το ελληνικό δημόσιο στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, «επιβεβαιώνοντας» έτσι τη σημασία που έχουν τα προσόντα αυτά στην αγορά εργασίας.

Στη σημερινή αγορά εργασίας δεν έχει νόημα να αισθάνεται υπερήφανος ένας υποψήφιος που γνωρίζει αγγλικά. Η πραγματικότητα έχει αλλάξει. Οι εταιρίες πλέον ξεκινούν από αυτά τα προσόντα και αναζητούν άλλα στοιχεία στους υποψηφίους εργαζομένους που θα κάνουν τη διαφορά.

Δείτε ακόμη

Follow us:

Look4Studies.com on Facebook Look4Studies.com on Twitter Look4Studies.com on Google+ Look4Studies.com on LinkedIn Look4Studies.com on Pinterest Look4Studies.com on Instagram

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική