Πληροφορίες Σπουδών  /  

Φοιτητική Ζωή

Περί... φοιτητικής ταυτότητας


Φοιτητική ΖωήΜετά, λοιπόν, από πολλούς κόπους και αρκετές ώρες διαβάσματος ήρθε η ώρα να αποκτήσετε και επίσημα τη… φοιτητική σας ταυτότητα! Ας δούμε όμως τι σημαίνει να είσαι σήμερα φοιτητής στην Ελλάδα. Ή, ακόμη καλύτερα, τι σημαίνει για εσάς… Τάβλι, χαρτιά, άφθονοι καφέδες, ποτά, νυχτομαζέματα σε σπίτια συμφοιτητών, έρωτες και όλα τα συναφή που έχουμε δει στη μικρή μας οθόνη; Ή μήπως υπερβολικό διάβασμα, λίγες έξοδοι, επιπλέον φροντιστήρια και μετέπειτα βλέψεις για μεταπτυχιακά και υποτροφίες;

Όπως και να έχει, το πανεπιστήμιο δεν είναι άσπρο - μαύρο, άλλα ένα κάρο ενδιαφέροντα πράγματα που θα σας χρησιμεύσουν και στη μετέπειτα επαγγελματική σας ζωή. Χαλαρώστε, ανοίξτε τα μάτια σας, ψάξτε και δράστε… Γιατί το πανεπιστήμιο είναι και ταξίδια, είναι και ανταλλαγές φοιτητών, και υποτροφίες, και αθλητισμός, και πολιτισμός, και πολλά άλλα. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψετε το γεγονός ότι η φοιτητική ζωή εξαρτάται και από την πόλη φοίτησης. Πιο κοσμοπολίτικη και δραστήρια θα είναι η ζωή στην Αθήνα αλλά και στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, διαφορετική και πιο χαμηλών τόνων στα ιδρύματα της επαρχίας και της νησιωτικής Ελλάδας, όπως διαφορετικά θα είναι και τα κόστη, από τη διαμονή, τη διασκέδαση, τα έξοδα διαβίωσης κ.ά. Σε κάθε περίπτωση όμως αξίζει τον κόπο!

Συμβουλές για... καλή φοιτητική ζωή!


Μέσα σε λίγες δεκαετίες η φοιτητική ζωή έχει αλλάξει αρκετά.

  • Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αλλάξει με την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνθήκη της Μπολόνια.
  • Οι τάξεις είναι πιο σύνθετες και πολυποίκιλες.
  • Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τους τρόπους μελέτης.
  • Η ίδια η φοιτητική κοινότητα έχει αλλάξει και συνεχίζει να μεγαλώνει. Ο αριθμός των φοιτητών που συνεχίζει τις σπουδές του στην τεταρτοβάθμια εκπαίδευση εκτοξεύθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 37 ετών και από 28,6 εκ. το 1970 πενταπλασιάστηκε το 2007 αγγίζοντας τα 152,5εκ. (Unesco Global Education Digest 2009, Σύγκριση Στατιστικών Στοιχείων για την Εκπαίδευση Ανά τον Κόσμο).

Επομένως, τι σημαίνει σήμερα «ζω φοιτητική ζωή»;

Ο δρ Δημήτρης Καβάκας, Programme Manager, School of Economics and Business Administration, του International Hellenic University (IHU), μιλά για τη φοιτητική ζωή από... ακαδημαϊκής απόψεως!

Τι σημαίνει για εσάς «φοιτητική ζωή»;
Φοιτητική ζωή είναι ολόκληρη η έννοια του να ζεις στον τόπο σπουδών ο οποίος περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις μελέτης αλλά εκτείνεται και πολύ πέρα απ’αυτό συμπεριλαμβάνοντας τη διασκέδαση που η συγκεκριμένη πόλη προσφέρει στον φοιτητή και τις όποιες πιθανότητες να αναπτυχθεί μία φοιτητική κοινότητα με πολυάριθμες δραστηριότητες και διοργανώσεις.

Πώς συγκρίνετε τη φοιτητική ζωή σήμερα σε σχέση με όταν ήσαστε ο ίδιος φοιτητής;
Νομίζω η φοιτητική ζωή δεν έχει αλλάξει. Αυτό που άλλαξε είναι οι τρόποι επικοινωνίας, οι μέδοθοι που χρησιμοποιούνται και το είδος της ψυχαγωγίας. Πέρα απ’αυτό, ουσιαστικά, η έννοια της φοιτητικής ζωής παραμένει η ίδια.

Ποια είναι τα συν και τα πλην που μπορείτε να σκεφτείτε, συγκρίνοντας το τότε με το τώρα;
Η πρόοδος της τεχνολογίας της επικοινωνίας έχει επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα καθιστώντας ευκολότερο το ζήτημα της διασύνδεσης των φοιτητών μεταξύ τους αν και το συγκεκριμένο θα μπορούσε να λειτουργήσει και αρνητικά μιας και αυτή η ίδια τεχνολογία  μπορεί εξίσου να απομονώσει ανθρώπους οι οποίοι μπορούν μεν εύκολα να διατηρήσουν μία ηλεκτρονική επαφή, έχουν όμως προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Ποιες είναι οι καλύτερες πτυχές και οι προκλήσεις του επαγγέλματός σας;
Μία από τις καλύτερες πτυχές της δουλειάς μου είναι το να βρίσκω φιλόδοξους φοιτητές που έχουν τα προσόντα και επιθυμούν να πετάξουν ψηλά. Κατόπιν η πρόκληση για μένα είναι να εξασφαλίσω το ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πλήρη υποστήριξη έτσι ώστε αυτοί οι φοιτητές να πετύχουν εκείνο το οποίο κυνηγούν.

Τρεις συμβουλές-κλειδιά  που θα δίνατε σε έναν φοιτητή που μόλις ξεκινά τις προπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο.
Αν και ακόμη δεν έχουμε προπτυχιακές σπουδές στο IHU, οι συμβουλές μου σε αυτούς τους φοιτητές είναι:
1. Μελέτα σκληρά,
2. Εστίασε στη μελλοντική σου καριέρα όταν επιλέγεις τα μαθήματα και τις ειδικεύσεις σου,
3. Κάνε φιλίες με φοιτητές που επίσης δουλεύουν σκληρά μιας και έχω πολλάκις δει φοιτητές να ξεκινούν καλά αλλά να παρασύρονται τελικά από κακούς φίλους.

Τρεις συμβουλές-κλειδιά  που θα δίνατε σε έναν φοιτητή που ξεκινά το μεταπτυχιακό του.
Οι συμβουλές μου σε αυτούς θα ήταν:
1. Μελέτα σκληρά,
2. Προσάρμοσε τη μελέτη σου και τις σπουδές σου στην καριέρα που στοχεύεις να αναπτύξεις,
3. Μην περιμένεις το τέλος των σπουδών σου για να σκεφτείς το επόμενο βήμα σου αλλά κυνήγησε επαφές και διασυνδέσεις από τώρα.

Τρεις συμβουλές-κλειδιά  που θα δίνατε σε έναν φοιτητή που ξεκινά το MBA του.
Οι συμβουλές μου θα ήταν:
1. Μελέτα σκληρά,
2. Εκμεταλλεύσου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες δικτύωσης που προσφέρονται μέσω των συμφοιτητών σου και άλλων αποφοίτων,
3. Εστίασε τη δουλειά σου στις φιλοδοξίες της μελλοντικής σου καριέρας.

Φοιτητές ζουν και... συμβουλεύουν!

Αμαλία Μηλιού, Πανεπιστήμιο LSE, BSc στα Οικονομικά

Διαχείριση Χρόνου
Πώς λειτουργεί για σένα μία κανονική εβδομάδα. Πόσες ώρες περνάς παρακολουθώντας μαθήματα στο Πανεπιστήμιο; Στη βιβλιοθήκη;
Μία κανονική εβδομάδα θα αποτελούνταν από 4 μονόωρες υποχρεωτικές παραδόσεις και από 8 μονόωρα προαιρετικά μαθήματα.  Προσωπικά παρακολουθούσα τις περισσότερες παραδόσεις αλλά όχι όλα τα μαθήματα επιλογής, μιας και το υλικό που διδάσκεται τις περισσότερες φορές μπορείς να το μελετήσεις κι από μόνος σου. Αυτό είχε να κάνει με το μάθημα, παρ’όλα αυτά.  Αν για παράδειγμα ο καθηγητής επέλεγε να διδάξει στους φοιτητές δικό του υλικό και όχι από κάποιο εγχειρίδιο, θα σας συμβούλευα να πάτε σε αυτές τις παραδόσεις και να μην ξυπνήσετε αργά... Αν εξαιρέσεις την εξεταστική περίοδο, πήγαινα στη βιβλιοθήκη μεταξύ μαθημάτων όταν δεν υπήρχαν φίλοι τριγύρω, δηλαδή όταν είχα μία ώρα κενό και διάβασμα για το επόμενο μάθημα. Κατά την εξεταστική περίοδο όμως, περίπου ολόκληρη τη μέρα στη βιβλιοθήκη!

Πόσο χρόνο περνάς μελετώντας στο σπίτι;
Κατά μέσο όρο μία ώρα την ημέρα. Προτιμούσα να διαβάσω σταθερά μία ώρα την ημέρα παρά να αφήσω να μαζεύεται ένα βουνό δουλειάς τα Σαββατοκύριακα όταν και μπορείς να επισκεφτείς διάφορα μέρη στην Αγγλία ή στο εξωτερικό.

Πόσο συχνά βγαίνεις;
2-3 φορές την εβδομάδα, και πάλι με εξαίρεση την εξεταστική περίοδο όπου έβγαινα 1 φορά την εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά αρκετές φορές κάναμε συγκεντρώσεις και πάρτυ σε σπίτια που θεωρούνταν επίσης «έξοδοι».

Έχεις καμία άλλη ενδοπανεπιστημιακή δραστηριότητα να αναφέρεις; Κάνεις κάποιο σπορ  για παράδειγμα ή είσαι μέλος σε κάποια φοιτητικό σύλλογο;
Δεν είμαι πολύ αθλητικός τύπος, οπότε η εβδομαδιαία μου αθλητική δραστηριότητα ήταν να πηγαίνω δύο φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο. Υπήρξα όμως μέλος της Ελληνικής Ομάδας στο LSE καθώς και της Θεατρικής Ομάδας, που ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια του πανεπιστημίου απορροφούσαν τον περισσότερο έξω-πανεπιστημιακό μου χρόνο! Επίσης δίδαξα και κάποια μαθήματα εντός και εκτός LSE, κυρίως σε σπουδαστές με δυσκολίες αλλά και σε συναδέλφους-φοιτητές.

Οικονομικά

Πώς χρηματοδοτείς τις σπουδές σου (δάνειο από τράπεζα, οικογένεια, υποτροφία...);
Χρωστάω πολλά στην οικογένειά μου!

Εργάζεσαι παράλληλα με τις σπουδές σου και αν ναι πού και πόσες ώρες την εβδομάδα;  Πόσο πληρώνεσαι;
Έκανα κάποια ιδιαίτερα μαθήματα αλλά ως μερική απασχόληση, όχι κανονική δουλειά. Ο κάθε μαθητής μου έδινε περίπου 15-25 λίρες την ώρα για ιδιαίτερα στα Μαθηματικά, Οικονομικά ή Ελληνικά.

Πώς διαχειρίζεσαι τον προϋπολογισμό σου;
Ο προϋπολογισμός σου σε ποσοστό επί τοις εκατό:
Νοίκι: Μένω σε διαμέρισμα της οικογένειας
Φαγητό: 15
Διασκέδαση: 10
Ρούχα: 5
Πανεπιστήμιο: 70

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν μελλοντικό φοιτητή σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του πρϋπολογισμού του;
Μην ξοδεύεις πολλά λεφτά στην αρχή του μήνα γιατί δεν είναι καθόλου σπάνιο να μείνεις με μηδέν λεφτά τις τελευταίες τρεις μέρες του μήνα! Στην οποία περίπτωση απλώς μένεις σπίτι και τρως μακαρόνια με κέτσαπ βλέποντας τα ίδια DVD ξανά και ξανά.

Έχεις σκεφτεί να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου με κάποια υποτροφία;  Αν ναι, έχεις κάνει αίτηση για κάποια;  Αν όχι, παρακαλούμε εξήγησε γιατί.
Όχι, επειδή η οικογένειά μου ήταν τόσο γεναιόδωρη ώστε να μου παραχωρήσει τα χρήματα για τις σπουδές μου. Επίσης σκέφτηκα πως ίσως κάποιος άλλος να χρειαζόταν αυτήν την υποτροφία περισσότερο από μένα.

Διαμονή

Πού διαμένεις; (σε φοιτητική εστία; σε γκαρσονιέρα; σε κοινόχρηστο διαμέρισμα; σε σπίτι;)
Μοιράζομαι ένα διαμέρισμα με την αδελφή μου, το συγκεκριμένο διαμέρισμα όμως ανήκει στην οικογένειά μου.

Είσαι ευχαριστημένη με τη διαμονή σου;
Πολύ γιατί είμαι ανεξάρτητη και μπορώ να διαχιριστώ τους λογαριασμούς μου και ότιδήποτε άλλο, μόνη μου.

Ζωή στην Πόλη

Ποια είναι τα τρία αγαπημένα σου μέρη για να βγεις στην πόλη σου;
Κυρίως στο Κεντρικό Λονδίνο σε μπαρ-ρέστοραντ όπως είναι το Sketch στην οδό Κόντουιτ αλλά επίσης και μέρη όπως το Shoreditch και η Old Street (σε ένα ωραίο μαγαζί, το Favela Chick). Και μετά σε κλαμπ όπως το Fabric ή το Ministry of Sound.

Ποια είναι η αγαπημένη σου δραστηριότητα τα Σαββατοκύριακα;
Επίσκεψη σε φίλους που βρίσκονται εκτός Λονδίνου ή αν παραμείνω στο Λονδίνο, μαγείρεμα και μετά έξοδος.

Φοιτητική Ζωή
Διάλεξε τρεις λέξεις για να προσδιορίσεις τη «φοιτητική ζωή» στο πανεπιστήμιό σου.
Στο LSE η φοιτητική ζωή δεν είναι και τόσο καταπληκτική: Ανεξάρτητη, έντονη και «ενήλικη».

Ποια είναι τα τρία πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο φοιτητική σου ζωή σε ό,τι αφορά στο πανεπιστήμιο και με ποια θα μπορούσες να κάνεις και χωρίς;
Η ανεξαρτησία που έδινε το LSE δεν θα μπορούσε να μου  είχε δοθεί αν ήμουν φοιτήτρια στην Αθήνα. Ήμουν υπεύθυνη του εαυτού μου και έκανα ό,τι θεωρούσα καλύτερο για μένα. Μοιράστηκα εμπειρίες με φίλους απ’όλο τον κόσμο. Γνώρισα ανθρώπους που δεν θα μπορούσα να είχα γνωρίσει σε άλλα πανεπιστήμια: έξυπνους αλλά και παράλληλα πολύπλευρα και καλλιεργημένα άτομα. Το LSE έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην καριέρα και έπρεπε πραγματικά να αγαπάς την επιστήμη σου προκειμένου να επιβιώσεις σε αυτήν. Δεν υπήρχε πανεπιστημιούπολη οπότε οι μόνοι άνθρωποι που γνώριζες ήταν εκείνοι με τους οποίους βρισκόσουν στις διάφορες ομάδες και εκείνοι που τυχαία συναντούσες στα μαθήματα και έπεφτες πάνω τους στις καφετέριες. Προσωπικά λάτρευα το αντικείμενό μου και πραγματικά με απορρόφησε αλλά εκείνοι που δεν ήταν προετοιμασμένοι για Οικονομικά  βασισμένα τόσο πολύ στα μαθηματικά, συνάντησαν δυσκολίες. Τα μαθήματα θα μπορούσαν να είναι περισσότερο πρακτικά, με την έννοια ότι θα μπορούσαν να βασίζονται περισσότερο σε παραδείγματα από την πραγματική ζωή και πιο φιλικά ως προς τους φοιτητές που τους ενδιέφεραν περισσότερο τα Θεωρητικά Οικονομικά. Επίσης, φοιτητές απ’ όλες τις επιστήμες που έπαιρναν μαθήματα από το τμήμα Οικονομικών τοποθετούνταν τυχαία στα ίδια τμήματα οπότε και δεν υπήρχε καμία ενότητα.  Σε κάθε τμήμα μπορούσες να έχεις διαφορετικούς ανθρώπους τους οποίους συναντούσες μία φορά την εβδομάδα και στην πραγματικότητα δεν θα είχες καθόλου χρόνο για να δεθείς μαζί τους, έτσι ώστε να τους γνωρίσεις αληθινά. Το LSE είναι ένα πολύ ατομικιστικό πανεπιστήμιο, όπου για να γνωρίσεις ανθρώπους θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ σκληρά.

Φοιτητική Ζωή στο Εξωτερικό

Ποια είναι τα τρία πράγματα που απολαμβάνεις περισσότερο στη χώρα/πόλη στην οποία σπουδάζεις και ποια τα τρία πράγματα που θα μπορούσες να ζήσεις και χωρίς;
Το Λονδίνο είναι μία φοιτητούπολη, έχεις εκπτώσεις για όλα και αν θέλεις μπορείς να γνωρίσεις φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο που μοιράζονται τα ίδια πάθη με σένα. Είναι επίσης μία πόλη για πάρτυ αλλά επίσης μία πόλη καριέρας, με την έννοια ότι σου δίνει ένα σωρό ευκαιρίες που δεν μπορείς να βρεις αλλού. Είναι παρ’ όλα αυτά ιδιαίτερα ανταγωνιστική και έντονη. Αν θέλεις μία φοιτητική ζωή ήσυχη, σχετικά χαλαρή και ζωή σε πανεπιστημιακό κάμπους, τότε το Λονδίνο μάλλον δεν θα ήταν το ιδανικότερο μέρος.

Στην πόλη που σπουδάζεις τώρα, οι φίλοι σου είναι κυρίως ντόπιοι; Έλληνες; Ξένοι; Παρακαλούμε εξήγησε γιατί.
Το Λονδίνο έχει μία μεγάλη ελληνική κοινότητα. Υπάρχει μία επιλογή που πρέπει να κάνεις όταν ξεκινάς τη φοιτητική ζωή σου εκεί: είτε μένεις με τους Έλληνες, τα άτομα που γνωρίζεις από το σχολείο και πηγαίνεις στα ίδια μέρη με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, είτε προσπαθείς να κοινωνικοποιηθείς και να γνωρίσεις ανθρώπους απ’όλο τον κόσμο. Εγώ στην αρχή της φοιτητικής μου ζωής επέλεξα να κάνω παρέα μόνο με ξένους αλλά παράλληλα να διατηρήσω τους στενούς μου Έλληνες φίλους. Αν κολλήσεις μόνο με τους Έλληνες, ύστερα είναι πραγματικά δύσκολο να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους. Οι καλύτεροι φίλοι μου είναι από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σιγκαπούρη, την Αμερική, το Βέλγιο.....γενικότερα όχι από κάποιο συγκεκριμένο μέρος.

Πόσο διαφορετικό είναι το εκπαιδευτικό σύστημα σε σύγκριση με το ελληνικό; Τι εκτιμάς περισσότερο; Τι δεν σου αρέσει;
Εντελώς διαφορετικό. Απ’ όσο θυμάμαι από το σχολείο, το αγγλικό σύστημα είναι περισσότερο οργανωμένο, σου προσδίδει κριτική σκέψη αντί απλώς να μαθαίνεις κάτι ‘απ’έξω’. Εστιάζει στο τι μπορείς να κάνεις ατομικά αλλά υπάρχει και ομαδική εργασία. Είναι εντονότερο ως σύστημα και χρειάζεται να δουλεύεις περισσότερο και  πρέπει να σε ενδιαφέρει πραγματικά το αντικείμενό σου προκειμένου να πετύχεις σε αυτό. Δεν υπάρχουν «ευνοούμενοι φοιτητές» ή «γνωριμίες», κάτι το οποίο εκτιμώ ιδιαιτέρως. Ακόμα, αποφοιτάς σε 3 χρόνια και δεν σου παίρνει 6 ή 7 χρόνια για να πάρεις πτυχίο. Το σύστημα του να χρωστάς μαθήματα είναι ανύπαρκτο. Το μόνο που δεν μου άρεσε στο προπτυχιακό μου ήταν ότι οι τελικές εξετάσεις κάθε χρονιά αποτελούσαν το 100% της τελικής βαθμολογίας. Που σημαίνει ότι η παρακολούθηση των παραδόσεων, το διάβασμα στο σπίτι σε εβδομαδιαία βάση και οι εργασίες ήταν μεν υποχρεωτικά πράγματα μιας και αν δεν τα έκανες θα μπορούσαν εύκολα να σε αποκλείσουν από τις εξετάσεις αλλά τελικά δεν μετρούσαν καθόλου στον τελικό βαθμό.

Πιστεύεις ότι η φοιτητική ζωή εκεί που είσαι τώρα είναι διαφορετική από τη φοιτητική ζωή στην Ελλάδα; Γιατί;
Σαφώς. Στο Λονδίνο είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα, έχεις να κάνεις κάτι κάθε μέρα, πρέπει να είσαι στο πανεπιστήμιο τις περισσότερες μέρες τις εβδομάδας. Στην Ελλάδα θα μπορούσες να μην κάνεις τίποτα για εβδομάδες όσον αφορά στη δουλειά για το πανεπιστήμιο και απλώς να βγαίνεις έξω και να πίνεις καφέδες με φίλους.

Το Μέλλον Σου
Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Σχεδιάζεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου;
Σκοπεύω να αφήσω έναν χρόνο κενό και να ταξιδέψω. Μιας και αποτελώ κι εγώ μέρος των αποφοίτων επί της οικονομικής κρίσης (Credit Crunch Graduates) πρέπει πραγματικά να σκεφτώ αν θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου ή να βρω δουλειά (πράγμα τρομερά δύσκολο αυτή τη χρονιά). Εύχομαι αυτή η χρονιά να με κάνει να πάρω μία απόφαση.

Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από σήμερα;
Είτε με δουλειά στο Λονδίνο είτε πίσω στην Αθήνα. Άγνωστο ακόμα. Δύσκολη ερώτηση να απαντήσω τώρα μιας και προσωπικά βρίσκομαι σε περίοδο σκέψης σε σχέση με τη μελλοντική μου κατάσταση.

Ιωάννης Νικολάου, Προπτυχιακό: Τμήμα Ηλεκτρονικής, ΤΕΙ Λαμίας (4 χρόνια), Μεταπτυχιακό: Τμήμα Πληροφορικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2 χρόνια)

Διαχείριση Χρόνου

Πώς λειτουργεί για σένα μία κανονική εβδομάδα. Πόσες ώρες περνάς παρακολουθώντας μαθήματα στο Πανεπιστήμιο; Στη βιβλιοθήκη;
Μία κανονική εβδομάδα για μένα αποτελείται από το να πηγαίνω καθημερινά σε όλα τα μαθήματα επί 6 ώρες ή καμιά φορά και περισσότερο. Όταν θέλω να χαλαρώσω από το στρες ή θέλω να διαβάσω μετά τα μαθήματα (ο καλύτερος τρόπος να μάθεις είναι να μελετάς μετά τις παραδόσεις) πηγαίνω για 2 ή 3 ώρες στη βιβλιοθήκη.

Πόσο χρόνο περνάς μελετώντας στο σπίτι;
Στο σπίτι,  κοιμάμαι περίπου μία ώρα το απόγευμα (μεταξύ 19.30-22.30) και μελετάω μετά. Ύστερα από δύο ώρες μελέτης είσαι πανέτοιμος για οποιοδήποτε μάθημα, ακόμη και το πιο δύσκολο.

Πόσο συχνά βγαίνεις;
Βγαίνω δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και πηγαίνω για ποδόσφαιρο με φίλους μιας και οργανώνουμε κάποια μικρά τουρνουά έτσι για πλάκα. Τις Κυριακές πηγαίνω για τέννις.

Οικονομικά

Πώς χρηματοδοτείς τις σπουδές σου (δάνειο από τράπεζα, οικογένεια, υποτροφία...);
Οι γονείς μου, τους οποίους εκτιμώ πολύ, με βοηθούν στα οικονομικά μου και καταλαβαίνω τη σκληρή δουλειά τους και την πραγματικά τεράστια βοήθεια που μου προσφέρουν παράλληλα με τις υποτροφίες μου.

Εργάζεσαι παράλληλα με τις σπουδές σου και αν ναι πού και πόσες ώρες την εβδομάδα;  Πόσο πληρώνεσαι;
Δουλεύω ως Βοηθός Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο. Δέκα ώρες την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Έξι ώρες τη Δευτέρα (και πρέπει να παίρνω και τις σημειώσεις από το χαμένο μάθημα εκείνης της μέρας από το φίλο μου που πηγαίνει στο συγκεκριμένο μάθημα) και 4 ώρες την Τρίτη.

Πώς διαχειρίζεσαι τον προϋπολογισμό σου;
Δεν έχω πληρωθεί ακόμα από το Πανεπιστήμιο. Νομίζω ότι τον Οκτώβριο θα πληρωθώ για το έτος 2008-2009..;
Νοίκι: 500€ ζώντας με τους γονείς μου, όταν ήμουν στη Λαμία 250€ παραπάνω.
Φαγητό: 250€
Διασκέδαση: 200€ για εισιτήρια, βενζίνη και ποδόσφαιρο
Ρούχα: 100€ κάθε μήνα

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν μελλοντικό φοιτητή σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προϋπολογισμού του;
Εδώ νομίζω ότι η καλύτερη συμβουλή σε έναν μελλοντικό φοιτητή είναι η πραγματική ζωή... Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω είναι να σκέφτεσαι πριν να κάνεις το οτιδήποτε. Αλλά νομίζω ότι όλοι οι φοιτητές μένουν από χρήματα ήδη από την πρώτη εβδομάδα του μήνα και έτσι, με αυτό το παράδειγμα, μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα χρήματα και τον χρόνο τους. Αυτό χρειάζεται μεγάλη συζήτηση, εξαρτάται επίσης και από το πώς ο φοιτητής ζει τώρα και τι σχέδια έχει για το μέλλον...

Έχεις σκεφτεί να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου με κάποια υποτροφία;  Αν ναι, έχεις κάνει αίτηση για κάποια;  Αν όχι, παρακαλούμε εξήγησε γιατί.
Ναι, αλλά νομίζω πως δεν ανταποκρινόμουν στις απαιτήσεις.

Διαμονή

Πού διαμένεις; (σε φοιτητική εστία; σε στούντιο; σε κοινόχρηστο διαμέρισμα; σε σπίτι;)
Αυτή τη στιγμή μένω με τους γονείς μου σε σπίτι στην Αθήνα. Όταν ήμουν σε προπτυχιακό επίπεδο στη Λαμία, έμενα σε γκαρσονιέρα.

Είσαι ευχαριστημένη με τη διαμονή σου;
Και στις δύο περιπτώσεις ήμουν ευχαριστημένος. Είναι κανείς ευτυχισμένος όταν είναι απλός.

Ζωή στην Πόλη

Ποια είναι τα τρία αγαπημένα σου μέρη για να βγεις στην πόλη σου;
Η Αρχιτεκτονική είναι ένα καφέ στο οποίο πηγαίνουν πολλοί φοιτητές μετά τα μαθήματα και μπορείς να μιλήσεις με τους πάντες.

Ποια είναι η αγαπημένη σου δραστηριότητα τα Σαββατοκύριακα;
Να ξεκινάω ένα καινούριο βιβλίο και να χρειάζεται να περιμένω ως την άλλη εβδομάδα για να δω τι θα γίνει.

Φοιτητική Ζωή

Διάλεξε τρεις λέξεις για να προσδιορίσεις τη «φοιτητική ζωή» στο πανεπιστήμιό σου.
Παρεξηγημένη φράση από πολλούς ανθρώπους. Οργάνωση, διάβασμα, καθόλου λεφτά.

Ποια είναι τα τρία πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο φοιτητική σου ζωή σε ό,τι αφορά στο πανεπιστήμιο και με ποια θα μπορούσες να κάνεις και χωρίς;
Μου αρέσει το πρωί, με τον καφέ στο ένα χέρι να συζητάμε για μαθήματα και ασκήσεις με φίλους.
Μου αρέσουν οι περίοδοι κατά τις οποίες μελετάς μαζί με φίλους και έτσι ο ανταγωνισμός σε καθιστά κάθε φορά και καλύτερο φοιτητή.
Μου αρέσουν οι συζητήσεις με άλλους φοιτητές για οποιοδήποτε θέμα, θα μπορούσε να είναι πολιτισμός, φιλοσοφία ή ακόμα και βοήθεια ή πληροφορίες σε έναν νέο φοιτητή σε σχέση με τα μαθήματα ή το μέρος.
Θα μπορούσα να κάνω και χωρίς το άγχος μου (την πρώτη χρονιά) να είμαι πάντα στην κορυφή με τέλειους βαθμούς αλλά όσο μεγαλώνεις και ειδικά από τη δεύτερη χρονιά και μετά, όταν είσαι περισσότερο σοβαρός και οργανωμένος, βρίσκεις λύσεις παντού.

Το Μέλλον Σου

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Σχεδιάζεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου;
Φυσικά, το σχέδιό μου είναι να κάνω ένα διδακτορικό και να είμαι καλύτερος απ’ότι είμαι σήμερα. Αν σκέφτεσαι έτσι, νομίζω πως με μικρά βήματα θα κάνεις και το μεγάλο.

Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από σήμερα;
Να τελειώνει το διδακτορικό του στην Αμερική και να ελπίζει για το καλύτερο!

Δείτε ακόμη

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική