Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Τα 50 καλύτερα Πανεπιστήμια

University RankingsΧάρβαρντ, το κορυφαίο πανεπιστήμιο
Άλμα 23 θέσεων για το Εθνικό και Καποδιστριακό Αθηνών σύμφωνα με τον κατάλογο των «Τimes»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

Άλμα 23 θέσεων πραγματοποίησε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη λίστα με τα 200 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που δημοσιεύει κάθε χρόνο από το 2003 η λογοτεχνική επιθεώρηση των «Τimes». Για έκτη συνεχόμενη φορά κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο αναδεικνύεται το Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας μπήκε για πρώτη φορά στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το 2008. Από τη 200ή θέση πέρυσι, φέτος βρέθηκε στην 177η ανεβαίνοντας 23 σκαλοπάτια στη λίστα Ανώτατης Εκπαίδευσης που καταρτίζει η λογοτεχνική επιθεώρηση των «Τimes» βάσει ερευνών στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Η Ευρώπη παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις φέτος, καθώς στα πρώτα 100 πανεπιστήμια τα 39 είναι ευρωπαϊκά, από 36 τον περασμένο χρόνο. Αύξηση παρουσιάζουν και τα πανεπιστήμια της Ασίας από 14 σε 16. Όπως κάθε χρόνο, την πρώτη δεκάδα έχουν καταλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία με 6 και 4 πανεπιστήμια αντιστοίχως. Το πρώτο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο εκτός της Βρετανίας εμφανίζεται στην 20ή θέση και είναι το ΕΤΗ Ζυρίχης στην Ελβετία. Δύο θέσεις πιο κάτω βρίσκεται το πρώτο ασιατικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που είναι το πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Σχεδόν 10.000 καθηγητές
Στη φετινή έρευνα της λογοτεχνικής επιθεώρησης των «Τimes» συμμετείχαν 9.386 καθηγητές (6.354 το 2008) και 3.281 άτομα από το προσωπικό των ιδρυμάτων (2.339 τον περασμένο χρόνο).

Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ μικραίνουν το χάσμα που τους χωρίζει από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πέντε λιγότερα πανεπιστήμια φέτος- 32 από 37 πέρυσι- στις 100 καλύτερες θέσεις. Στη λίστα με τα 200 πανεπιστήμια 54 είναι από τις ΗΠΑ (58 τον περασμένο χρόνο) και 29 από τη Βρετανία. Η Ιαπωνία εκπροσωπείται με 11 ιδρύματα στα καλύτερα 200 και με 6 στα καλύτερα 100.

Τρία πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ έχουν καταλάβει θέσεις στα καλύτερα 50 του κόσμου, ενώ η Κίνα διατήρησε τις δυνάμεις της με έξι ιδρύματα στη λίστα των 200.

Απούσα η Ιταλία
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης στην εκπαίδευση, η Ιταλία, απουσιάζει εντελώς.

Πτώση παρουσιάζουν επίσης ιστορικά γερμανικά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Χαϊδελβέργης, αλλά και της Ουψάλας στη Σουηδία. Πολύ χαμηλά βρίσκονται τα πρώτα (και μοναδικά) πανεπιστήμια από την Ισπανία και τη Ρωσία. Λίγο πιο κάτω από την 100άδα βρίσκεται με ένα πανεπιστήμιο η Φινλανδία, η σκανδιναβική χώρα της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο. Τον ευρωπαϊκό κατάλογο συμπληρώνουν η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Αυστρία και το Βέλγιο.

Χωρίς εκπρόσωπο στη λίστα έμεινε φέτος η Αφρική, που πέρυσι είχε εκπροσωπηθεί από ένα πανεπιστήμιο, όπως και η Νότια Αμερική απ΄ όπου στη λίστα του 2008 υπήρχε ένα πανεπιστήμιο από την Αργεντινή. Εκτός των ΗΠΑ, η αμερικανική ήπειρος εκπροσωπείται στον κατάλογο από δέκα πανεπιστήμια του Καναδά κι ένα από το Μεξικό.

[ ΓΝΩΜΗ ] Η σύγκριση
Του Χρήστου Κίττα, πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  

Παρά τις αντίξοες συνθήκες της τελευταίας περιόδου, για μια ακόμα φορά το Πανεπιστήμιο της Αθήνας βελτίωσε τη θέση του στην παγκόσμια κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου σύμφωνα με τους «Τimes». Η επιτυχία οφείλεται κυρίως στις δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και στις αναφορές ξένων ερευνητών στις δικές μας εργασίες. Αυτό σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας διαθέτει δυναμικό στο οποίο μπορεί κανείς να στηρίζεται και ότι εάν η Πολιτεία δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με πραγματική αυτοδιοίκηση, αυτό θα αντεπεξέλθει στις προσδοκίες του λαού. Ας κάνουν τώρα και μια σύγκριση όσοι υποστηρίζουν την αναβάθμιση των διαφόρων εργαστηρίων της άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης, για το πού βρίσκονται στην ίδια διεθνή κατάταξη τα διάφορα ξένα πανεπιστήμια που συνεργάζονται με τέτοιες επιχειρήσεις.

Πηγή: www.tanea.gr

Πληροφορίες Σπουδών / Κατατάξεις Πανεπιστημίων >>

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική