Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Πρόγραμμα Erasmus: Ανταλλαγές Φοιτητών και Διεθνής Πρακτική Εργασιακή Εμπειρία

Πρόγραμμα Erasmus: Ανταλλαγές Φοιτητών και Διεθνής Πρακτική Εργασιακή Εμπειρία

Η Ελληνίδα φοιτήτρια Μαιευτικής στο ΤΕΙ Αθηνών, Αγγελική Μπώλου, η οποία πέρασε 4 μήνες με το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο νοσοκομείο KAKS στο Kajanni της Φιλανδίας, έχει ωφεληθεί από το πρόγραμμα Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Kajanni Τμήμα Υγείας & Αθλητισμού και η Αγγελική εξηγεί τα οφέλη του προγράμματος καθώς και πώς άλλοι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Το πρόγραμμα Erasmus (European Community Action Scheme for the Mobility of University Students) παρέχει ευκαιρίες στους φοιτητές να σπουδάσουν ή να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κατά την διάρκεια του κύκλου σπουδών τους.

"Υπάρχουν πολλά οφέλη, όπως η ευκαιρία να ταξιδέψει κανείς και να γνωρίσει νέους τόπους και να κάνει νέους φίλους από διαφορετικά μέρη του κόσμου, να λάβει μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες, να γευτεί ξεχωριστά φαγητά, να γνωρίσει νέους πολιτισμούς, να διευρύνει το πεδίο γνώσεων αποκτώντας μια διεθνή εμπειρία πρακτικής εργασίας, και να ζήσει τη ζωή μέσα σε μια διαφορετική κουλτούρα", εξηγεί χαρακτηριστικά η Αγγελική.

Εκτός από τις σπουδές στο εξωτερικό και τα προγράμματα πρακτικής άσκησης  για φοιτητές, το πρόγραμμα Erasmus περιλαμβάνει επίσης ένα σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού.

Οι φοιτητές που σπουδάζουν για οποιοδήποτε θέμα, τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus για σπουδές στο εξωτερικό, εφόσον το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο/τεχνολογικό ίδρυμα στηρίζει το πρόγραμμα Erasmus.

Η πλειονότητα των πανεπιστημίων, σε 36 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν υπογράψει ως μέλη στο πρόγραμμα Erasmus. Η διάρκεια φοίτησης μέσω του προγράμματος κυμαίνεται μεταξύ τριών και δώδεκα μηνών και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε εξάμηνο μετά το πρώτο έτος της φοίτησης σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (το ακριβές χρονοδιάγραμμα μπορεί να εξαρτηθεί από την δομή των μαθημάτων του κάθε υποψήφιου φοιτητή).

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι λαμβάνουν μια μικρή υποτροφία, η οποία δεν καλύπτει όλα τα έξοδα παρόλα αυτά  είναι ένα σημαντικό βοήθημα. Το 80% της υποτροφίας  καταβάλλεται τη στιγμή της αναχώρησης και το υπόλοιπο  μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής.

Για τους φοιτητές Erasmus του προγράμματος που ταξιδεύουν σε μια χώρα που έχει μία από τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, το πρόγραμμα προσφέρει εντατική υποστήριξη γλώσσας κατά τη διάρκεια του προγράμματος αλλά σε μερικές περιπτώσεις  ακόμα και πριν από την ανταλλαγή  (αυτή η δραστηριότητα είναι γνωστή ως «Εντατικά Γλωσσικά Μαθήματα Erasmus»). Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά δεν συγκαταλέγονται σε αυτή τη δραστηριότητα, δεδομένου ότι αυτές οι γλώσσες είναι αρκετά διαδεδομένες διότι διδάσκονται και μελετώνται σε όλη την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα Erasmus: Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο εξωτερικό

Για τους φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν κάποια πρακτική εργασιακή εμπειρία που να σχετίζεται με τις σπουδές τους, το πρόγραμμα Erasmus προσφέρει ίσες ευκαιρίες για την ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό.

Στην περίπτωση αυτή, οι φοιτητές που φιλοξενούνται από μια εταιρεία στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα που υπογράφει συμφωνία με τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με βασική προϋπόθεση η σύμβαση εκπαίδευσης να έχει εγκριθεί και από τα δύο μέρη. Αυτό επιτρέπει στους φοιτητές να κατανοήσουν καλύτερα τον κλάδο που τους ενδιαφέρει, ενώ, επίσης, συμβάλει και στη βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Τέλος, αιτήσεις για το πρόγραμμα Erasmus γίνονται δεκτές από τα τμήματα Διεθνών Σχέσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ελένη Μπώλου, Marketing Manager, QS Central Europe

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική