Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Σπουδές στη Γερμανία: Eκπαιδευτική όαση χωρίς καταβολή διδάκτρων

Σπουδές στη Γερμανία: Eκπαιδευτική όαση χωρίς καταβολή διδάκτρων

Το θετικό με τις σπουδές στα δημόσια ΑΕΙ της Γερμανίας είναι ότι δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, είτε για πτυχιακές είτε για προπτυχιακές σπουδές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μάλιστα για μας, καθώς η χώρα μας βιώνει οικονομική κρίση που έχει πλήξει τις ελληνικές οικογένειες σε μεγάλο βαθμό.
Στη Γερμανία λειτουργούν 315 κρατικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτά, 113 είναι πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, 46 ακαδημίες καλών τεχνών και ωδεία, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 140 ανώτερες σχολές ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης (Fachhochschulen).
Εδώ παρουσιάζονται ιδρύματα μόνον της πρώτης κατηγορίας (πανεπιστήμια).

Τα περισσότερα ιδρύματα δημιουργούν υπό θαυμάσιες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας και οι αλλοδαποί φοιτητές και ερευνητές είναι πραγματικά ευπρόσδεκτοι. Και, φυσικά, διαθέτει πανεπιστήμια φημισμένα όπως αυτά της Χαϊδελβέργης, της Λειψίας κ.ά., που συνδυάζουν την παράδοση -καθώς τα ονόματά τους έχουν συνδεθεί με ονόματα όπως ο Νίτσε, ο Γκαίτε ή ο Βάγκνερ- με το κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο πνεύμα στις επιστημονικές τάσεις της εποχής μας.

Πληροφορίες
Πληροφορίες δίνονται από την Πρεσβεία της Γερμανίας, Καραολή και Δημητρίου, Κολωνάκι Αθήνα 10675, τηλ.: 210-7285111, 210-7285242 και από το άψογο στην εξυπηρέτηση Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Ιnstitut), Ομήρου 14-16 Αθήνα, τηλ.: 210-3608111, -15.
Επίσης από το: Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης Βασιλίσσης Όλγας 66, τηλ.: 2310-889610
Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τηλ.: 2310-997556.

Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (1386)
https://www.uni-heidelberg.de/
Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας είναι ένα κοσμοπολίτικο, φιλελεύθερο και ανοιχτό στις επιστημολογικές τάσεις ίδρυμα, το οποίο απολαμβάνει παγκόσμιο κύρος και αναγνώριση. Η Φιλοσοφική Σχολή έχει κατατμηθεί σε πέντε τμήματα, ενώ οι οικονομικές επιστήμες έχουν αυτονομηθεί. Κάθε του τμήμα αποτελεί μία εγγυημένη για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης επιλογή, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Πανεπιστήμιο Κολωνίας (1388)
https://www.uni-koeln.de/
Είναι το τρίτο πολυπληθέστερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας, με περίπου 55.000 φοιτητές. Διατηρεί πολύ καλή φήμη σε όλο τον κόσμο και επιλέγεται από μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών. Καλλιεργεί στενή συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Ρennsylvania State και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αλλά και με το δικό μας Αριστοτέλειο. Οι τομείς Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών προσφέρουν ένα μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα με τον τίτλο Εuropean Μanager.

Πανεπιστήμιο της Λειψίας (1409)
https://www.uni-leipzig.de/
Ένα από τα αρχαιότερα και διασημότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, που μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί με τα ονόματα των Νίτσε, Γκαίτε και Βάγκνερ. Η Λειψία είναι πόλη τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και εκδοτικών επιχειρήσεων, γεγονός που αφήνει τη σφραγίδα του στους κλάδους σπουδών του πανεπιστημίου, το οποίο έχει ενσωματώσει στα τμήματά του νέα πρωτοποριακά προγράμματα στη Διοίκηση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό Σύστημα, τις Δημόσιες Σχέσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πανεπιστήμιο Νυρεμβέργης «Friedrich-Αlexander» (1743)
https://www.uni-erlangen.de/
Διακρίνεται για τον συνδυασμό παράδοσης και νεωτερικότητας και καλύπτει το σύνολο σχεδόν των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων. Μολονότι διαθέτει μακρά παράδοση στην κλασική παιδεία, δεν υστερεί στους τομείς των κοινωνικών και των θετικών/τεχνολογικών επιστημών.

Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ (1907)
https://www.uni-mannheim.de/
Έχει μακρά και αξιοζήλευτη παράδοση στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες, οι οποίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των φοιτητών. Τα προγράμματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων απολαμβάνουν πολύ καλή φήμη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό καθώς και το πρόγραμμα ανωτάτης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Επιστήμη θεωρούνται πρωτοποριακά και τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων τους είναι υψηλά.

Πανεπιστήμιο Μπάμπεργκ «Οtto-Friedrich» (1647)
https://www.uni-bamberg.de/
Η έμφαση στις καλές τέχνες, τις κοινωνικές επιστήμες και ιδιαιτέρως στα οικονομικά αποτελούν τα δυνατά σημεία του πανεπιστημίου. Στους τομείς αυτούς προσφέρονται σύγχρονα προγράμματα σπουδών, από τη Θεολογία έως τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Πανεπιστήμιο Βρέμης (1971)
https://www.uni-bremen.de/
Τις τελευταίες δεκαετίες η όμορφη πόλη της Βρέμης έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό και επιστημονικό κέντρο. Το πανεπιστήμιο φημίζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους τομείς της τεχνολογίας, περιβαλλοντικής έρευνας, την πληροφορική, τις θετικές επιστήμες και τις επιστήμες υγείας.

Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ «Αlbert-Ludwigs» (1457)
https://www.uni-freiburg.de/
Ο κλάδος της Ιατρικής είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χάρη στις εκτεταμένες κλινικές και πειραματικές έρευνές του. Το Φράιμπουργκ, βάσει στατιστικών, είναι η πόλη που οι περισσότεροι Γερμανοί θα ήθελαν να ζουν, χάρη στον ιδανικό αριθμητικά πληθυσμό και την πλούσια πολιτιστική ζωή.

Πανεπιστήμιο Κονστάντσας (1966)
https://www.uni-konstanz.de/
Τα μεγαλύτερα και δυνατότερα προγράμματα σπουδών του είναι αυτά των Πολιτικών Επιστημών και της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι ένα πανεπιστήμιο-campus, με σύγχρονες εγκαταστάσεις στις όχθες της ομώνυμης λίμνης στα σύνορα με την Ελβετία και την Αυστρία.

Πολυτεχνείο Μονάχου (1868)
https://www.tu-muenchen.de/
Πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση των τεχνολογικών εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι το ίδρυμα που συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταμόρφωση της Βαυαρίας από αγροτική επαρχία σε βιομηχανική περιοχή. Το κεντρικό κτίριο εδρεύει στην καρδιά του Μονάχου, ενώ η Γεωργική Σχολή και η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων είναι εγκαταστημένες σε απόσταση 30 χλμ. από το Μόναχο.

Πηγή: ethnos.gr

Πληροφορίες Σπουδών / Σπουδές στο Εξωτερικό >> 
Πληροφορίες Σπουδών / Κατατάξεις Πανεπιστημίων >> 

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική