Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Σπουδάζοντας στην Ευρώπη

Σπουδάζοντας στην Ευρώπη


Ένας οδηγός με όσα ισχύουν και όσα άλλαξαν τόσο για τα πανεπιστήμια όσο και για τα... πορτοφόλια μας

 

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δεν είναι άγνωστα στους Ελληνες, καθώς δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν σπουδάσει σε αυτά. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώνουν κατά παράδοση κάθε Σεπτέμβριο αναρίθμητους έλληνες φοιτητές για πάρα πολλούς λόγους: καλά πανεπιστημιακά ιδρύματα με «βαριά» ιστορία, η γοητεία της ζωής στο εξωτερικό ή οι δεσμοί με κάποια ξένη χώρα και, ίσως, η προσδοκία μιας διεθνούς επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

  • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως δε της Αγγλίας, υποδέχονται παραδοσιακά κάθε χρόνο χιλιάδες έλληνες φοιτητές. Το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά του, όμως είναι βέβαιο ότι η εντυπωσιακή αύξηση των διδάκτρων από την επόμενη χρονιά θα αποθαρρύνει την έλευση νέων σπουδαστών.

Για την εισαγωγή σε ένα ανώτατο ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου προαπαιτούμενα είναι το Πιστοποιητικό Ανωτέρας Παιδείας (GCΕ Α-Level ή Foundation) και το απολυτήριο Λυκείου. Επίσης, σε εκπαιδευτικά πεδία όπως οι καλές τέχνες, η γραφιστική, η αρχιτεκτονική κτλ. οι υποψήφιοι σπουδαστές παρουσιάζουν με την αίτησή τους κι ένα πορτφόλιο με τη δουλειά τους, η οποία συνεκτιμάται για την εισαγωγή τους. Οι αιτήσεις προς τον αρμόδιο φορέα (UCΑS) υποβάλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου ως τις 15 Ιανουαρίου.

Εφέτος θα είναι η τελευταία χρονιά ισχύος του γνώριμου συστήματος καταβολής διδάκτρων, όπου προβλέπεται μερική ή πλήρης απαλλαγή βάσει του οικογενειακού εισοδήματος. Το Λονδίνο παρέχει τις μοναδικές εμπειρίες μιας κοσμοπολίτικης μητρόπολης, όμως είναι η δεύτερη ακριβότερη πόλη του κόσμου. Έτσι, εάν ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις σπουδές στη βρετανική πρωτεύουσα, καλό είναι να προτιμηθούν τα πανεπιστήμια της υπαίθρου, καθώς η βρετανική επαρχία έχει αισθητά χαμηλότερο κόστος ζωής. Ένα από τα πλεονεκτήματα των σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η παροχή πολλών εκπτώσεων για τους φοιτητές.

Στην Αγγλία, την Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία οι βασικές σπουδές διαρκούν τρία χρόνια, ενώ στη Σκωτία τέσσερα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η προώθηση της διά βίου μάθησης από το βρετανικό κράτος, το οποίο επιτρέπει τη- σχεδόν ελεύθερη είσοδο στο πανεπιστήμιο φοιτητών μεγαλύτερης ηλικίας.

info
www.ucas.ac.uk
www.educationuk.org
www.britishcouncil.org

  • ΓΑΛΛΙΑ

Χώρα με μακρά παράδοση στις σπουδές, η Γαλλία παρέχει υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνήθως χωρίς δίδακτρα και με χαμηλά διοικητικά κόστη, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 300 ευρώ ανά έτος. Η γαλλική τριτοβάθμια εκπαίδευση περιλαμβάνει τόσο πανεπιστήμια όσο και ανώτατες σχολές οι οποίες έχουν παράδοση στη διαμόρφωση στελεχών αγοράς.

Για την είσοδο στο γαλλικό πανεπιστήμιο απαιτείται η καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας, η κατοχή απολυτηρίου Λυκείου (ισοδύναμου του Μπακαλορεά) και η επιτυχής συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις, όπου αυτές απαιτούνται. Επίσης, οι ανώτατες σχολές έχουν δικά τους κριτήρια εισαγωγής και τα δίδακτρα δεν είναι αμελητέα. Στη Γαλλία ο βασικός κύκλος σπουδών διαρκεί τέσσερα χρόνια, ενώ η ιατρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Το κόστος ζωής είναι ακριβότερο από την Ελλάδα, ειδικά στο Παρίσι. Οι αιτήσεις γίνονται από την 1η Δεκεμβρίου ως την 31η Ιανουαρίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.

info
www.campusart.org
www.campusfrance.org
www.ifa.gr

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 360 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κατ΄ εφαρμογήν της Διακήρυξης της Μπολόνια, τα γερμανικά πανεπιστήμια υιοθετούν όλο και περισσότερο την απονομή τίτλων σπουδών Βachelor και Μaster, αντί του Diplom και του Μagister Αrtium, που απένειμαν κατά παράδοση.

Πλέον αρκετά πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει να χρεώνουν δίδακτρα, τα οποία ξεκινούν από 500 ευρώ ανά εξάμηνο. Επίσης, παραμένει υποχρεωτική η ιατρική ασφάλιση, η οποία ξεπερνά τα 640 ευρώ κατ΄ έτος, ενώ στον προϋπολογισμό πρέπει να συνυπολογιστούν οι δαπάνες για τα βιβλία και άλλο εκπαιδευτικό υλικό.

Για την εισαγωγή απαιτείται το απολυτήριο Λυκείου με βαθμούς πάνω από τη βάση στα μαθήματα κατεύθυνσης, παρακολούθηση μαθημάτων συναφούς αντικειμένου με τη σχολή όπου επιθυμεί να φοιτήσει ο σπουδαστής, καθώς και η γνώση της γερμανικής γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται με τη συμμετοχή στις εξετάσεις DSΗ ή ΤestDaF. Σε κάποιους κλάδους, όπως στην Ιατρική, στην Οδοντιατρική ή στη Φαρμακευτική, υπάρχει περιορισμός εισακτέων και ο πήχης της εισόδου ανεβαίνει θεαματικά, καθώς μόνον οι υποψήφιοι με πολύ καλές επιδόσεις και υψηλή επάρκεια γνώσης της Γερμανικής έχουν πιθανότητες εισαγωγής. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εξαρτάται από το αντικείμενο και τον τόπο σπουδών. Οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά προγράμματα αποστέλλονται απευθείας στα πανεπιστήμια, ενώ για ιατρικές και φαρμακευτικές σπουδές στο Ιδρυμα Διαχείρισης Θέσεων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Stiftung fur Ηochschulzulassung). Κατά κανόνα, αυτές υποβάλλονται για το χειμερινό εξάμηνο ως τις 15 Ιουλίου και για το εαρινό ως τις 15 Ιανουαρίου. Για σπουδές καλών τεχνών και μουσικής οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν και πορτφόλιο ή συμμετέχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις.

info
www.hochschulkompass.de
www.goethe.de/athen
www.daad.de
www.study-in.de

  • ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία παρέχει υψηλοτάτου επιπέδου εκπαίδευση, όμως οι σπουδές δεν είναι δωρεάν, καθώς καταβάλλονται δίδακτρα που ξεκινούν σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία από 1.672 ευρώ κατ΄ έτος για πολίτες της ΕΕ.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας, το οποίο διαθέτει παράλληλα περίπου εκατοντάδες διεθνή προγράμματα σπουδών, έχει δύο πυλώνες: τα λεγόμενα ερευνητικά πανεπιστήμια και τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών. Τα πρώτα είναι πιο «ερευνοστρεφή» και πιο κοντά στην παραδοσιακή έννοια του πανεπιστημίου, ενώ τα δεύτερα παρέχουν μεγαλύτερη εξειδίκευση και εξυπηρετούν περισσότερο τις ανάγκες της αγοράς. Επίσης, ιδιαίτερα διαδεδομένα για τους διεθνείς φοιτητές είναι τα Ινστιτούτα Διεθνούς Εκπαίδευσης. Η ολλανδική τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εναρμονισμένη με τη Διακήρυξη της Μπολόνια και τα πανεπιστήμια παρέχουν πτυχίο Βachelor και Μaster. Αν και γενικώς στην Ολλανδία η στέγη είναι δυσεύρετη, το κόστος διαβίωσης δεν είναι απαγορευτικό, ενώ για τους φοιτητές υπάρχουν αρκετές μορφές επιδότησης.

Για την πληρωμή των διδάκτρων οι τράπεζες παρέχουν χαμηλότοκα δάνεια με ορίζοντα αποπληρωμής ως και 25 έτη. Για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο ο υποψήφιος σπουδαστής πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με το ίδρυμα που τον ενδιαφέρει. Τα βασικά προαπαιτούμενα είναι το απολυτήριου Λυκείου με καλό βαθμό, η γνώση της Αγγλικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τίθενται και περαιτέρω προϋποθέσεις. Σε κάποιους τομείς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

info
www.nuffic.nl
www.minocw.nl
www.studyin.nl

Πηγή: tovima.gr

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική