Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Πού μπορείς να σπουδάσεις δωρεάν στο εξωτερικό;

Που μπορείς να σπουδάσεις δωρεάν στο εξωτερικό;

Όταν τα πανεπιστημιακά δίδακτρα συνεχίζουν να αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, μερικοί ίσως σκέφτονται ότι το προνόμιο ενός αναγνωρισμένου πτυχίου είτε στην χώρα τους είτε στο εξωτερικό, είναι απλά απίθανο χωρίς την κατοχή ενός τετραψήφιου ή πενταψήφιου προϋπολογισμού, ή χωρίς μία 
υποτροφία.

Θα εκπλαγείς μαθαίνοντας ότι τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητα. Υπάρχουν πολλές χώρες παγκοσμίως όπου οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό δωρεάν. Απλά πρέπει να ξέρεις πού να ψάξεις.

Παρακάτω θα βρεις την επιλογή χωρών που προσφέρουν χαμηλά ή δωρεάν δίδακτρα με λεπτομέρειες για τα τρέχοντα (χαμηλά) πανεπιστημιακά τέλη. 

Σπούδασε δωρεάν στην Γερμανία

Φαίνεται πως το ενδιαφέρον για σπουδές στην Γερμανία μεγαλώνει. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους φοιτητές στα περισσότερα δημόσια πανεπιστήμια της Γερμανίας και αυτό αφορά και τους Γερμανούς αλλά και τους διεθνείς φοιτητές ανεξαρτήτως εθνικότητας. Επιβαρύνονται μόνο με ένα μικρό ονομαστικό τέλος της τάξεως των 150-250 € (170-280 US$), για να καλυφθούν διοικητικές δαπάνες. 

Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή Μπάντεν-Βυρτεμβέργη στην νοτιοδυτική Γερμανία, που το φθινόπωρο του 2017 επανέφερε τα δίδακτρα για μη-EU/EEA φοιτητές. Αυτοί οι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν €3,000 το έτος. 

Η Γερμανία έχει χαμηλά έξοδα σπουδών, σε σχέση και με την ισχυρή της οικονομία. Και το άριστο ανώτατο εκπαιδευτικό της σύστημα καθιστά την προοπτική διεξαγωγής σπουδών στη Γερμανία εξαιρετικά ελκυστική τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους γονείς τους σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 40 γερμανικά πανεπιστήμια κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου στην κατάταξη του QS World University Rankings. Τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια ακολουθούν αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών με το Technical University of Munich να κατέχει την καλύτερη θέση. 

Δύο από τους κορυφαίους προορισμούς για σπουδές στην Γερμανία το Μόναχο και το Βερολίνο, ήταν επίσης στην κατάταξη με τις 25 πιο οικονομικά συμφέρουσες πόλεις για σπουδές στο QS Best Student Cities 2018.

Σπούδασε δωρεάν στην Γαλλία

Η Γαλλία μπορεί να μην είναι εξίσου γνωστή με τη Γερμανία για την οικονομικά προσιτή τριτοβάθμια εκπαίδευση της, αλλά οι ξένοι φοιτητές μπορεί να εκπλαγούν μαθαίνοντας ότι μπορούν επίσης να σπουδάσουν στη Γαλλία δωρεάν (ή με πολύ χαμηλό κόστος) ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Παρόλο που τεχνικά, τα πανεπιστημιακά δίδακτρα υπάρχουν στα δημόσια πανεπιστήμια της Γαλλίας, είναι μόνο ένα κλάσμα αυτών που χρεώνονται στις περισσότερες χώρες, υπολογίζοντας τα στα μόλις €170 το χρόνο για προπτυχιακό επίπεδο για ΕΕ/ΕΟΧ/Ελβετούς φοιτητές.

Ωστόσο η Γαλλία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να χρεώνει περισσότερα φοιτητές εκτός ΕΕ/ΕΟΧ από το ακαδημαϊκό έτος 2019/20.

Αυτοί οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν €2,770 το χρόνο για ένα πτυχίο. Ευτυχώς, η γαλλική κυβέρνηση θα τριπλασιάσει το ποσό των υποτροφιών που διατίθενται σε διεθνείς φοιτητές, από 7.000 σε 21.000.

Πρόσθετες χρεώσεις μπορούν να αυξήσουν την τιμή των σπουδών, ιδιαίτερα για πιο εξειδικευμένα προγράμματα όπως η ιατρική και η μηχανική. Παρόλα αυτά δεν θα είναι δραματικά αυξημένες. Αν όμως θες να σπουδάσεις σε ένα κορυφαίο grande école, θα διαπιστώσεις ότι τα δίδακτρα ποικίλλουν αρκετά. 

Όπως άλλωστε συμβαίνει και στη Γερμανία, η πλειοψηφία των προγραμμάτων που προσφέρουν την ευκαιρία για δωρεάν σπουδές στη Γαλλία διδάσκονται στη μητρική γλώσσα. Ωστόσο, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ευκαιριών για σπουδές στα αγγλικά, ιδίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Εναλλακτικά, μπορείς επίσης να παρακολουθήσεις ένα πρόγραμμα για να τελειοποιήσεις τις γαλλικές σου ικανότητες πριν ξεκινήσεις το πτυχίο σου, αλλά θα πρέπει να πληρώσεις για αυτό.

Το κόστος διαβίωσης στη Γαλλία είναι επίσης σχετικά προσιτό. Ωστόσο η ζωή στο Παρίσι είναι πιο ακριβή αν επιλέξεις να μείνεις εκεί.

Σπούδασε δωρεάν στις Σκανδιναβικές χώρες

Γνωστά για την υψηλή ποιότητα ζωής, την εκπληκτική φύση και την φιλελεύθερη πολιτική, τα βορειοευρωπαϊκά έθνη (γνωστά ως σκανδιναβικές χώρες) διαθέτουν επίσης μερικά από τα ισχυρότερα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο. Οι Σκανδιναβικές χώρες Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για δωρεάν ή χαμηλού κόστους σπουδές. 

Στη Νορβηγία, οι σπουδές διατίθενται δωρεάν σε όλους τους φοιτητές, ανεξάρτητα από το επίπεδο σπουδών ή την εθνικότητα. Όπως και στη Γερμανία χρειάζεται να πληρώσεις δίδακτρα για το εξάμηνο που στην προκειμένη περίπτωση ανέρχονται στα 300-600 NOK. Η πλειοψηφία των προπτυχιακών προγραμμάτων διδάσκεται μόνο στα νορβηγικά και οι ξένοι φοιτητές πρέπει να αποδείξουν την επάρκεια της νορβηγικής γλώσσας προκειμένου να σπουδάσουν σε αυτό το επίπεδο. Σε επίπεδο μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, τα προγράμματα αγγλικής γλώσσας είναι πολύ πιο κοινά και εξακολουθούν να ισχύουν τα δωρεάν δίδακτρα.

Στην Ισλανδία, δεν υπάρχουν δίδακτρα στα τέσσερα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας και χρειάζεται μόνο ένα τέλος εγγραφής περίπου 75.000 ISK το χρόνο.

Η Δανία, η Σουηδία και πιο πρόσφατα η Φινλανδία επέκτειναν τα δωρεάν προνόμια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε φοιτητές από την ΕΕ/ΕΟΧ και την Ελβετία, πράγμα που σημαίνει ότι οι φοιτητές εκτός αυτών των χωρών πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα για τα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του πανεπιστημίου.

Ωστόσο, τα διδακτορικά προγράμματα στις χώρες αυτές χρηματοδοτούνται πλήρως, παρέχοντας στους υποψηφίους την ευκαιρία να αποκτήσουν το πτυχίο τους χωρίς να πληρώσουν τέλη και να κερδίσουν και μισθό. 

Οι φοιτητές εκτός ΕΕ / ΕΟΧ μπορούν επίσης να σπουδάσουν δωρεάν στη Φινλανδία εάν σπουδάσουν είτε στα σουηδικά είτε στα φινλανδικά.

Τα διεθνή τέλη για προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία ποικίλλουν. Στη Δανία, τα πανεπιστημιακά δίδακτρα κυμαίνονται από 45.000 DKK έως 120.000 DKK ετησίως, ενώ στη Σουηδία μειώνονται μεταξύ 80.000 SEK και 140.000 SEK για τα περισσότερα μαθήματα. Στη Φινλανδία, τα πρόσφατα εισαχθέντα δίδακτρα ανέρχονται τουλάχιστον σε 1.500 ευρώ ετησίως, αν και οι περισσότεροι φοιτητές θα πληρώνουν μεταξύ 4.000 - 20.000 ευρώ ετησίως.

Αλλά τι συμβαίνει με τα έξοδα διαβίωσης; Λοιπόν, αυτό είναι παγίδα, καθώς το κόστος ζωής στη βόρεια Ευρώπη είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ήπειρο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υγιή οικονομία της περιοχής και στη δύναμη των σκανδιναβικών νομισμάτων, οπότε το να πληρώνεις περισσότερα για την διαβίωση όταν οι δρόμοι είναι καθαροί και ο λαός είναι ευτυχισμένος ίσως δεν είναι τόσο κακό.
Τέσσερις σκανδιναβικές πρωτεύουσες έχουν καταταγεί στις κορυφαίες φοιτητικές πόλεις του κόσμου: 
Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Όσλο και Στοκχόλμη.

Τι γίνεται με άλλα μέρη για δωρεάν ή με χαμηλό κόστος σπουδές στην Ευρώπη; 

Αυστρία

Μια άλλη χώρα όπου οι φοιτητές μπορούν να σπουδάσουν στην Ευρώπη δωρεάν (ή με πολύ χαμηλό κόστος) είναι η Αυστρία. Οι φοιτητές της ΕΕ / ΕΟΧ απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Αυστριακούς όταν πρόκειται για το κόστος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μπορούν να σπουδάσουν δωρεάν σε οποιοδήποτε βαθμό. Μετά από αυτό το διάστημα, οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα που ανέρχονται σε μόλις € 363 ανά εξάμηνο. Οι διεθνείς φοιτητές εκτός ΕΕ / ΕΟΧ θα πρέπει να αναμένουν ελαφρώς υψηλότερα δίδακτρα που ανέρχονται περίπου σε 726 ευρώ ανά εξάμηνο. Το κόστος διαβίωσης για όλους τους φοιτητές ανέρχεται περίπου στα 11.400 ευρώ ετησίως. Η Βιέννη, πρωτεύουσα της Αυστρίας, κατατάσσεται στην 11η θέση στις QS Best Student Cities.

Βέλγιο

Υπάρχουν δύο κύριες γλωσσικές κοινότητες στο Βέλγιο, η καθεμία με τη δική της στάση στα πανεπιστημιακά δίδακτρα. Ωστόσο, οι φοιτητές της ΕΕ θα πληρώσουν κατ' ανώτατο όριο μόνο 906 ευρώ το χρόνο. Και ενώ οι φοιτητές της ΕΕ που έχουν το μεγάλο όφελος της δυνατότητας να σπουδάσουν στην Ευρώπη δωρεάν, τα δίδακτρα εξακολουθούν να είναι αρκετά προσιτά σε ξένους φοιτητές εκτός ΕΕ, σε περίπου 4,175 ευρώ το χρόνο. Στο Βέλγιο το κόστος ζωής ανέρχεται στα €11,400 το χρόνο. Οι Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα, κατατάχθηκε στην 48η θέση αυτό το χρόνο στο QS Best Student Cities.

Τσεχία

Οι φοιτητές που μιλούν τσεχικά μπορούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό δωρεάν στην Τσεχική Δημοκρατία σε οποιοδήποτε δημόσιο πανεπιστήμιο.
Οι σπουδαστές που επιθυμούν να σπουδάσουν στα αγγλικά μπορούν επίσης να σπουδάσουν αρκετά φτηνά, με περίπου € 4.000-12.000 ετησίως. Το κόστος διαβίωσης είναι πιο προσιτό από ό,τι σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κι ανέρχεται σε περίπου 9000 δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Η Τσεχική πρωτεύουσα,
 Πράγα, κατατάσσεται στην 30ηθέση στο QS Best Student Cities. 

Ελλάδα

Όλοι οι φοιτητές από την ΕΕ / ΕΟΧ μπορούν να σπουδάσουν δωρεάν στην Ελλάδα σε δημόσια πανεπιστήμια και κολλέγια, με την εξαίρεση σε κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα. Οι διεθνείς φοιτητές από χώρες εκτός της ΕΕ έχουν επίσης την δυνατότητα για τριτοβάθμια εκπαίδευση χαμηλού κόστους, που ανέρχεται περίπου σε 1.500 € ετησίως. Η Ελλάδα προσφέρει ένα από τα χαμηλότερα κόστη διαβίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Ιταλία

Παρόλο που τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ιταλία μπορεί να είναι γνωστό ότι χρεώνουν αρκετά υψηλά δίδακτρα, τα δημόσια πανεπιστήμια στην Ιταλία είναι αρκετά φθηνότερα, χρεώνοντας μεταξύ € 900 και € 4.000 ετησίως για προπτυχιακά προγράμματα. Οι φοιτητές της ΕΕ έχουν τις ίδιες δυνατότητες χρηματοδότησης με τους ιταλούς φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων δανείων, επιχορηγήσεων, υποτροφιών και απαλλαγών από δίδακτρα. Το Μιλάνο κατατάσσεται στην 36η θέση στο πιο πρόσφατο QS Best Student Cities, ενώ η πρωτεύουσα Ρώμη στην 66η. 

Ισπανία

Οι φοιτητές της ΕΕ δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν δίδακτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ισπανία, ενώ οι ξένοι φοιτητές μπορούν να σπουδάσουν πληρώνοντας ένα ποσό μεταξύ € 750 και € 2.100 ετησίως σε δημόσια ιδρύματα. Τα δίδακτρα χρεώνονται ανά πίστωση και μπορούν να είναι υψηλότερα σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το κόστος ζωής στην Ισπανία, ανέρχεται μεταξύ € 10.800 και € 13.200 ετησίως. Η Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Βαλένθια εμφανίζονται στο QS Best Student Cities, με τη Βαρκελώνη στην υψηλότερη κατάταξη στην 31η θέση.

Δωρεάν ή χαμηλού κόστους σπουδές σε άλλα μέρη 

Αργεντινή

Ενώ οι φοιτητές της Αργεντινής απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση στα πανεπιστήμια, οι διεθνείς φοιτητές θα πρέπει να αναμένουν να πληρώσουν ένα μικρό, ονομαστικό ποσό για δίδακτρα για να εγγραφούν σε δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Τα ιδιωτικά ιδρύματα στην Αργεντινή, όμως μπορεί να επιβαρύνουν με 5.000 δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Στο QS Best Student Cities, το Μπουένος Άιρες η πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι 25η θέση.

Ινδία

Στην Ινδία, οι διεθνείς φοιτητές πληρώνουν συνήθως δίδακτρα όχι μεγαλύτερα από τα 7.800 δολάρια ΗΠΑ ετησίως, αν και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα δίδακτρα τείνουν να είναι πιο ακριβά. Το κόστος διαβίωσης στην Ινδία είναι, για τους περισσότερους φοιτητές, πιθανότατα πολύ ελκυστικό. Σύμφωνα με το Numbeo, οι τιμές είναι 182 τοις εκατό φθηνότερες από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι τιμές ενοικίασης είναι έως και 410 τοις εκατό φθηνότερες. Γενικά, μπορείς να ζήσεις άνετα με μόλις 4.500 δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς φοιτητές δεν επιτρέπεται να εργάζονται στην Ινδία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Ταϊβάν

Τα δίδακτρα στην Ταϊβάν έχουν μεγάλη αξία, καθώς κορυφαία πανεπιστήμια προσφέρουν οικονομικά προσιτά προγράμματα. Για παράδειγμα, το National Taiwan University (NTU), το κορυφαίο πανεπιστήμιο στην 72η θέση του QS World University Rankings, χρεώνει τους φοιτητές μόλις TW$ 100.920-124.200 (~ US$ 3.260-4.015) ετησίως.

Στο QS Best Student Cities του 2018, η Τάι Πέι κατατάχθηκε στην 20η θέση στο κόσμο και κηρύχθηκε 10η ως οικονομικά προσιτή. 

Πηγή: Topuniversities.com

Πληροφορίες Σπουδών  /  Σπουδές στο Εξωτερικό >
 

Bookmark and Share


Follow us:

Look4Studies.com on Facebook Look4Studies.com on Twitter Look4Studies.com on LinkedIn Look4Studies.com on Pinterest Look4Studies.com on Instagram

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική