Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

5 Ελληνικά Πανεπιστήμια στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα

5 Ελληνικά Πανεπιστήμια στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα

5 Ελληνικά Πανεπιστήμια διακρίνονται στα κορυφαία 200 πανεπιστήμια του κόσμου στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα (QS World University Rankings by Subject)

Πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, που κατέχουν εξέχουσα θέση στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα (QS World University Rankings by Subject), μια παγκόσμια έρευνα η οποία συγκρίνει τα πανεπιστήμια σε ένα ρεκόρ 29 κλάδων ανά ειδικότητα.

Οι πίνακες κατάταξης δημοσιεύονται σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα www.topuniversities.com, και διαθέτουν πάνω από 600 πανεπιστήμια από 27 χώρες στον κόσμο. Με πάνω από 50.000 απαντήσεις από ακαδημαϊκούς και εργοδότες, η έρευνα της QS για τα πανεπιστήμια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Φέτος στην έρευνα εντάσσονται και τρείς νέες ειδικότητες, επικοινωνία και ΜΜΕ, εκπαίδευση και φαρμακευτική και φαρμακολογία.

Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται στους πίνακες κατάταξης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να διαθέτει την πιο περίοπτη θέση στις κατατάξεις ανάμεσα στα κορυφαία 200 και σε πέντε ειδικότητες: στατιστική, μηχανολογία, ηλεκτρολογία, μηχανική και χημική.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναδεικνύονται επίσης σε τουλάχιστον μία από τις ειδικότητες.

ΚατάταξηΕιδικότηταΠανεπιστήμιοΧώρα
151-200ΣτατιστικήΕθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΕλλάδα
151-200ΓεωγραφίαΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΕλλάδα
101-150ΜηχανολογίαΕθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΕλλάδα
51-100ΗλεκτρολογίαΕθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΕλλάδα
51-100ΜηχανικήΕθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΕλλάδα
101-150ΜηχανικήΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΕλλάδα
101-150ΜηχανικήΠανεπιστήμιο ΠατρώνΕλλάδα
101-150ΧημικήΕθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΕλλάδα
101-150ΧημικήΠανεπιστήμιο ΠατρώνΕλλάδα
151-200Χημική Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΕλλάδα
151-200Λογιστική και ΧρηματοοικονομικήΟικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΕλλάδα
101-150ΕκπαίδευσηΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΕλλάδα


Ο Ben Sowter, επικεφαλής της έρευνας της QS λέει, "Με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development)  παρατηρείται 10% προσαύξηση στη διεθνή κινητικότητα των φοιτητών και αυτή τη χρονιά ο γεωγραφικός κατάλογος των πανεπιστημίων αναδεικνύει την αρτιότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλες τις γωνιές του κόσμου, ρίχνοντας φως σε περισσότερα ιδρύματα από ποτέ, για φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. "Και συνεχίζει, «Στην κατάταξη  ξεχωρίζουν τα κύρια πανεπιστήμια και οι περιοχές στις όποιες λειτουργούν, με ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της μηχανικής. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι υπερήφανα για τις επιδόσεις τους σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες."

Η μεθοδολογία πίσω από κάθε μια από τις κατατάξεις των 29 ειδικοτήτων βασίζεται στην φήμη των ακαδημαϊκών, τη φήμη των εργοδοτών, και στις αναφορές των διπλωματικών εργασιών. Η στάθμιση του κάθε κριτηρίου ποικίλλει ανάλογα με τον τομέα ειδικότητας.
Για την πλήρη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα, επισκεφθείτε https://www.topuniversities.com/

Πληροφορίες Σπουδών / Κατατάξεις Πανεπιστημίων >>

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική