Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Οδηγίες για τη Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Οδηγίες για τη Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.


Το 1ο βήμα της διαδικασίας είναι η επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του.

Σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων που έχει ο κάθε υποψήφιος, όπως π.χ. την πόλη που βρίσκεται το τμήμα, το βαθμό ενδιαφέροντός του για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα κ.λπ., επιλέγει τα τμήματα που θέλει να δηλώσει και τα συγκεντρώνει. Στη φάση αυτή, ο υποψήφιος δεν πρέπει να ασχοληθεί καθόλου με τη σειρά προτίμησής του για το κάθε τμήμα. Πρέπει απλά να επιλέξει ποια τμήματα θα δηλώσει τελικά στο μηχανογραφικό του. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή τη φάση είναι να δηλώσει ο υποψήφιος όσα περισσότερα τμήματα μπορεί (ακόμη και όλα από το 1 ή 2 επιστημονικά πεδία που του δίνεται η δυνατότητα από το σύστημα), έστω και αν στο επόμενο βήμα αφαιρέσει κάποια. 

Το 2ο βήμα της διαδικασίας είναι η ταξινόμηση των τμημάτων βάσει της σειράς προτίμησης του υποψηφίου.

Αυτό είναι και το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Στο σημείο αυτό η σειρά προτίμησης του υποψηφίου πρέπει να καθορίζεται αυστηρά από το τμήμα και την πόλη που βρίσκεται αυτό και ΟΧΙ από τη βάση του τμήματος. Στην ουσία, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σίγουρος ότι το τμήμα που έχει δηλώσει στην επάνω σειρά του αρέσει περισσότερο (λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια που είναι σημαντικά για αυτόν) από το τμήμα που έχει δηλώσει από κάτω. Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει όλα τα τμήματα, που περιλαμβάνονται στο / στα επιστημονικά πεδία που έχετε επιλέξει. 

Στο 3ο βήμα και τελευταίο βήμα η μοναδική προσαρμογή που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος είναι στα τμήματα των οποίων η βάση βρίσκεται κοντά στα μόρια που έχει ο ίδιος συγκεντρώσει (ή που υπολογίζει ότι έχει συγκεντρώσει, αν συμπληρώσει το μηχανογραφικό του πριν ανακοινωθούν οι βαθμοί του).

Όταν λέμε κοντά εννοούμε, στην ουσία, πάνω - κάτω 3.000 μόρια από τα μόρια του υποψηφίου. Στο βήμα αυτό εξετάζει με μεγαλύτερη προσοχή ότι η σειρά των τμημάτων  που έχει δηλώσει σε αυτό το φάσμα των μορίων είναι όντως αυτή που επιθυμεί. Τονίζουμε εδώ ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι είναι η προσπάθειά τους να προβλέψουν τις βάσεις και με αυτή την υπόθεση να βάλουν τη σειρά των τμημάτων. 

Με την ολοκλήρωση του 3ου βήματος, ο υποψήφιος είναι έτοιμος να μπει στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής του υπουργείου παιδείας και να οριστικοποιήσει τη διαδικασία.

Tips για τη Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου! 

  • H σειρά δήλωσης των σχολών είναι το πιο σημαντικό σημείο στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού!
  • Δεν επιλέγουμε ποτέ μια σχολή που δεν ξέρουμε τι μαθήματα θα διδαχθούμε!
  • Προσοχή στο δίλλημα ΑΘΗΝΑ-ΕΠΑΡΧΙΑ και ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ-ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
  • Δηλώστε όλες τις σχολές των επιστημονικών πεδίων που έχετε επιλέξει! Δεν ξέρετε που θα πάνε οι βάσεις (δεν παίζετε Πάμε...Στοίχημα!)
  • Τα μόρια δεν είναι λεφτά!! Δεν χρειάζεται να βάλετε μια σχολή για να εξαντλήσετε τα μόριά σας, αλλά να δηλώσετε τις σχολές που πραγματικά σας αρέσουν!

Και Καλή Επιτυχία!

Από την Επιστημονική Ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

Ενημερωθείτε για τις Υπηρεσίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού και εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας για Συνάντηση με Σύμβουλο της εταιρίας Orientum - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Πανελλαδικές Εξετάσεις >

Follow us:

Look4Studies.com on Facebook Look4Studies.com on Twitter Look4Studies.com on Google+ Look4Studies.com on LinkedIn Look4Studies.com on Pinterest Look4Studies.com on Instagram

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική