Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Καμία αλλαγή για φοιτητές Ε.Ε. στη Βρετανία

Καμία αλλαγή για φοιτητές Ε.Ε. στη Βρετανία

Και το 2017 θα ισχύσουν τα ίδια δίδακτρα και το σημερινό καθεστώς για χορήγηση φοιτητικού δανείου καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών.

Τίποτα δεν αλλάζει στις σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια το 2017 για τους φοιτητές από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας της απόφασης του Brexit. Αυτό διαβεβαιώνει η Vivienne Stern, γενική διευθύντρια της Universities UK International, η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο για την Εκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων, που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή στην έκθεση, που τελείωσαν τα ενημερωτικά φυλλάδια. Μια έλλειψη ο λόγος της οποίας σαφώς ικανοποιεί τους διοργανωτές, που κάνουν λόγο για 4.000 επισκέπτες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ. Stern, οι φοιτητές που θα εισαχθούν το 2017-2018 στα βρετανικά πανεπιστήμια θα συνεχίσουν υπό το ίδιο καθεστώς, καθώς δεν έχει ακόμη αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η ίδια, ότι για τους πρωτοετείς φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. θα ισχύσουν τα ίδια δίδακτρα και το σημερινό καθεστώς για χορήγηση φοιτητικού δανείου καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Για το τρέχον έτος, το ύψος των διδάκτρων για προπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας είναι 9.000 στερλίνες λίρες, σε εκείνα της Ουαλλίας 3.810 λίρες, της Βορείου Ιρλανδίας 3.805 λίρες, ενώ οι σπουδές στα πανεπιστήμια της Σκωτίας είναι δωρεάν.

Καμία αλλαγή για φοιτητές Ε.Ε. στη Βρετανία

Τα δίδακτρα αυτά μπορούν να καλυφθούν με φοιτητικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Βεβαίως για τους φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικά ΑΕΙ, οι όροι φοίτησης θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία που θα γίνει ανάμεσα σε Ε.Ε. και Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Stern, το 2015 στα βρετανικά πανεπιστήμια σπούδαζαν περίπου 11.000 Ελληνες, εκ των οποίων 5.000 σε προπτυχιακά και 6.000 σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Αριθμός σταθερός τα τέσσερα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Πληροφοριών του Βρετανικού Συμβουλίου Κατερίνα Φέγγαρου, καταδεικνύοντας το αμείωτο ενδιαφέρον παρά την οικονομική κρίση. Οι περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν να σπουδάσουν σε βρετανικά ΑΕΙ σε κλάδους Μηχανικής (18%) και Οικονομίας (16%).

Η ίδια έκθεση που οργανώθηκε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη αύριο (ξενοδοχείο Electra Palace, 2 μ.μ.-7 μ.μ.). Εκπρόσωποι από 54 βρετανικά πανεπιστήμια και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς θα πληροφορούν τους ενδιαφερομένους σχετικά με τα προγράμματα σπουδών, τους όρους εισαγωγής, τα φοιτητικά δάνεια, τις διαθέσιμες υποτροφίες κ.λπ. Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητη η προεγγραφή στη σελίδα www.britishcouncil.gr.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
kathimerini.gr 

Πληροφορίες Σπουδών / Σπουδές στο Εξωτερικό >

Bookmark and Share


Follow us:

Look4Studies.com on Facebook Look4Studies.com on Twitter Look4Studies.com on Google+ Look4Studies.com on LinkedIn Look4Studies.com on Pinterest Look4Studies.com on Instagram

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική