Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Πώς να βρείτε σπίτι στη Βρετανία

Αν και η οικονομική συγκυρία δεν είναι η ευνοϊκότερη, εντούτοις και φέτος αναμένεται εισροή χιλιάδων φοιτητών στα ΑΕΙ της Βρετανίας. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινά το «σαφάρι» εύρεσης φοιτητικής στέγης, με τις επιλογές να μην είναι λίγες. Oπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, οι Eλληνες φοιτητές διατηρούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα και αυτό δεν είναι άλλο από το ισχυροποιημένο ευρώ, έναντι της στερλίνας. Τον τελευταίο χρόνο, το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 11% περίπου, στοιχείο που ενισχύει την αγοραστική δύναμη των φοιτητών.

Tα ενοίκια για τις γκαρσονιέρες - room αποκαλούνται στη Bρετανία, με την επιφάνειά τους να μην ξεπερνά τα 25 τ.μ. και να διαθέτουν κοινόχρηστο μπάνιο και κουζίνα - ξεκινούν από 500 λίρες (625 ευρώ) τον μήνα. Για ένα studio μεταξύ 30-35 τ.μ. το μηνιαίο ενοίκια κυμαίνεται μεταξύ 650-750 λιρών (800 - 930 ευρώ), ενώ η ενοικίαση μεγαλύτερης κατοικίας (δυάρι) μάλλον απευθύνεται σε λίγα και ιδιαιτέρως εύπορα νοικοκυριά, καθώς το μηνιαίο μίσθωμα ξεκινά από τις 1.500 λίρες (1.900 ευρώ).

Kαλή επιλογή είναι και η εστία του πανεπιστημίου. Πέραν του αισθητά χαμηλότερου κόστους, το μηνιαίο ενοίκιο δεν ξεπερνά τις 360 στερλίνες - περίπου 450 ευρώ -, ενώ εξασφαλίζει ευχάριστη διαμονή, κυρίως για τους πρωτοετείς φοιτητές που χρειάζονται κάποιο διάστημα για να προσαρμοστούν. Σημειώστε ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δικαιούνται να μείνουν στην εστία καθ’ όλη τη διάρκεια του μεταπτυχιακού τους προγράμματος, ενώ οι πρωτοετείς έχουν δικαίωμα διαμονής μόνο για τον πρώτο χρόνο των σπουδών τους. Mπορούν να επιστρέψουν στην εστία το τρίτο έτος, αλλά αυτό δεν μπορεί να προγραμματιστεί, καθώς πραγματοποιείται κλήρωση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Φέτος εκτιμάται ότι τα ενοίκια φοιτητικής στέγης θα αυξηθούν κατά 10% κατά μέσον όρο, καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας King Sturge, η συνολική αξία του κλάδου της φοιτητικής στέγης στη Bρετανία ξεπερνά σε αξία τα 200 δισ. στερλίνες, με τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργεί τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 123.000 νέες φοιτητικές κατοικίες, μία αύξηση της τάξεως του 36%. Αθροιστικά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 31% σε 2,34 εκατομμύρια, με το σχετικό μέγεθος να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. έως το 2014, σύμφωνα τις πανεπιστημιακές αρχές.

Το 51% των φοιτητών συγκατοικεί, νοικιάζοντας κάποιο σπίτι, ενώ το 22% επιλέγει τις φοιτητικές εστίες, που βέβαια απέχουν παρασάγγας από τα εν Ελλάδι δεδομένα, μιας και εξασφαλίζουν αρκετά καλές συνθήκες διαβίωσης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται και ανταγωνισμός μεταξύ των πανεπιστημίων, που προκειμένου να προσελκύσουν φοιτητές, προχωρούν σε συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική