Α.Τ.Ε.Ι. Σερρών

Προφίλ Εκπαιδευτικού Οργανισμού

Το 1979 ιδρύθηκε το ΚΑΤΕΕ Σερρών ενώ το 1983 με το νόμο 1404 ιδρύεται το T.E.I. Σερρών που ανήκει στην ανώτατη εκπαίδευση. To T.E.I, είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αυτοδιοικείται στα πλαίσια του παραπάνω νόμου και του εσωτερικού κανονισμού ενώ υλοποιεί το δικαίωμα δωρεάν Παιδείας κάθε Έλληνα πολίτη.

Οι δύο Σχολές που λειτουργούν στο T.E.I. Σερρών με τα Τμήματα τους είναι οι εξής:

Η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) που αποτελείται από τα τμήματα: 1) Μηχανολογίας 2) Πολιτικών Δομικών Έργων (Π.Δ.Ε.) 3) Πληροφορικής και Επικοινωνιών και 4) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας.

Η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.0.) που αποτελείται από τα τμήματα: 1) Λογιστικής και 2) Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η λειτουργία όλων των τμημάτων υποστηρίζεται από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Σωματικής Αγωγής.

Το Σεπτέμβριο του 1993 το T.E.I. μεταφέρθηκε στις καινούργιες κτιριακές εγκαταστάσεις (500 μέτρα από το κέντρο της πόλης) που καλύπτουν έκταση 82.000τ.μ.

Τα κτίρια αναλυτικά έχουν ως εξής:

α) δύο κτίρια με συνολικό αριθμό 40 αιθουσών διδασκαλίας και 6 αμφιθέατρα
β) τέσσερα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα εργαστήρια, δύο αμφιθέατρα και τα γραφεία καθηγητών,
γ) το κτίριο της Διοίκησης του T.E.I. όπου στεγάζονται οι γραμματείες των σχολών καθώς και οι λοιπές υπηρεσίες,
δ) το κτίριο βιβλιοθήκης,
ε) γυμναστήριο εξοπλισμένο με όργανα για την άθληση των σπουδαστών,
στ)συνεδριακό κέντρο με 2 αμφιθέατρα και μία αίθουσα συνεδριάσεων για την εξυπηρέτηση διεθνών και πανελληνίων συνεδρίων, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή ενός ανοιχτού αμφιθεάτρου και τεσσάρων κτιρίων που χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους:
Φοιτητικό εστιατόριο – φοιτητική λέσχη
Κτίριο αιθουσών διδασκαλίας – εργαστηρίων νέων τμημάτων.
Κτίριο πολλαπλών χρήσεων όπου θα στεγαστούν το κέντρο ξένων γλωσσών, το κέντρο ηλεκτρονικών υπολογιστών και το ινστιτούτο δια βίου εκπαίδευσης.
Κυλικείο
Για την ολοκλήρωση του κτιριολογικού προγράμματος του Ιδρύματος προβλέπεται ακόμη η κατασκευή σπουδαστικής εστίας, κλειστό γυμναστήριο καθώς και ανοιχτοί χώροι αθλοπαιδιών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κλπ).

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων σπουδαστών ανέρχεται στους 12.000 ενώ ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού στα 400 μέλη.

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, από τον Ιούλιο του 2000, στεγάζεται σε νεόκτιστο τριώροφο κτίριο, συνολικού εμβαδού 2.500 m2. Η συλλογή της αποτελείται από 350 τίτλους περιοδικών και από περίπου 38.000 ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα βιβλία που καλύπτουν τις θεματικές ενότητες των Σχολών που λειτουργούν στο Τ.Ε.Ι./Σ, ενώ υπάρχει και έντυπο υλικό γενικότερου ενδιαφέροντος (λογοτεχνία, ψυχολογία, φιλοσοφία, θρησκεία κ.λπ.). Στη συλλογή της, περιλαμβάνονται επίσης 750 τίτλοι ηλεκτρονικού υλικού (cd-roms, βιντεοκασέτες, δισκέτες). Στη Βιβλιοθήκη αποστέλλονται από το 1999 δωρεάν 3 τίτλοι καθημερινών εφημερίδων από το Σερραϊκό Τύπο.

Για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της συλλογής της Βιβλιοθήκης, χρησιμοποιείται το εξειδικευμένο πρόγραμμα μηχανογράφησης βιβλιοθηκών Advance Version 6.8.1. της Geac, ενώ γενικότερα για τη δικτύωσή της χρησιμοποιείται το εσωτερικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας του Τ.Ε.Ι./Σ.

Με τη συμμετοχή της στην Κοινοπραξία των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HealLink) απέκτησε δικαιώματα στις υπηρεσίες online πρόσβασης σε ηλεκτρονικές πηγές και υπηρεσίες πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών που ευρετηριάζονται ή εκδίδονται από οίκους του εξωτερικού. Συγκεκριμένα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερους από 15 αναγνωρισμένους εκδότες επιστημονικών περιοδικών και ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης και ανάκτησης της περίληψης και του πλήρους κειμένου από περίπου 7.193 τίτλους επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων.

Δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης, έχουν τα άτομα που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες χρηστών:

Μέλη του Διδακτικού, Ερευνητικού και Διοικητικού Προσωπικού του Τ.Ε.Ι./Σ.
Φοιτητές που έχουν κάνει εγγραφή σε κάποια Σχολή του Τ.Ε.Ι./Σ.
Φοιτητές του εξωτερικού από προγράμματα ανταλλαγής (π.χ. ERASMUS).
Άτομα εκτός του Τ.Ε.Ι., μόνιμοι κάτοικοι του νομού Σερρών, με ανάγκες χρήσης των συλλογών και των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης.
Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή 08:30-20:00, ενώ κατά τη διάρκεια των διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα & Καλοκαίρι), λειτουργεί από 08:30-14:30.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης http://lib.teiser.gr.

Οι γραμματείες των τμημάτων βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης και παρέχουν πληροφορίες σ' όλους τους σπουδαστές τις εργάσιμες ημέρες από τις 11.00 μέχρι τις 13.00. Μπορεί να απευθυνθεί εκεί κανείς για θέματα εγγραφής, μετεγγραφής, κατάταξης, προμήθειας σπουδαστικών ταυτοτήτων και δελτίων σίτισης, ενημέρωσης, βαθμολογίας, προμήθειας πιστοποιητικών - βεβαιώσεων και γενικά για οτιδήποτε αφορά στις σπουδές.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Α.Τ.Ε.Ι. Σερρών
Τέρμα Mαγνησίας
62124 Σέρρες
Τηλ.: +30 23210 45050, 23210 45525
Fax: +30 23210 46556